Üretim, satış ve ihracatta rekor üzerine rekor kıran otomotiv sektörü, bugünlerde toplu sözleşme krizi ile karşı karşıya… Metal işçilerinin, toplu sözleşme sürecinde taleplerinin kabul edilmesi için Türk Metal ve otomobil fabrikalarının yönetimlerine verdiği süre 5 Mayıs 2015 Salı günü sona erdi. Yaklaşık bir aya yakın bir süredir fabrikalarında eylemlerine devam eden işçiler, bağlı oldukları sendikadan istifa etmeye başladılar bile…

Renault, MAKO ve Coşkunöz başta olmak üzere çeşitli fabrikalarda çalışan işçilerin, bir Alman devi olan Bosch’ta verilen ücret zammının altında bir zamma zorlanmasına karşı çıkarak başlattığı eylemler, dikkat çekici sonuçları da beraberinde getirdi. Bir aya yakındır direnen işçiler son olarak Kent Meydanı’nda düzenledikleri büyük eylemde Türk Metal Sendikası’na 5 Mayıs’a kadar süre vererek, isteklerinin karşılanmasını istemişlerdi.

Uzun bir süre beklemede kalan işçiler, önceki gün saat 09.00’da Organize Sanayi Bölgesi’nde buluşarak Türk Metal’den toplu olarak istifa etmek için harekete geçtiler.

İşte ne olduysa o anda oldu…

Verilen bilgiye göre; e–devlet şifreleriyle postane önünde istifa etmek isteyen işçilere, Coşkunöz fabrikası Türk Metal Baş Temsilcisi ve Şube Yöneticisi Yalçın Civan, Tofaş Baş Temsilcisi Mesut Dinç gibi sendika yöneticileri ile sendikaya bağlı oldukları iddia edilen kişiler resmen engel olmaya ve sert davranmaya başladı.

İstifa işlemleri için getirilen bilgisayarlara saldıran sendika yöneticileri, e–devlet şifrelerini yırttı. İstifa etmek isteyen işçilerin yaralanmasına yol açan saldırılar yaklaşık yarım saat kadar devam etti. İşçilere aranızda bölücüler var diyerek ‘Allah Allah’ sloganları arasında saldıran Türk Metal’in yaraladığı işçiler Çekirge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Alana gelen Çevik Kuvvet ise işçileri ayırmak yerine işçileri dağıtmak üzere tedbir aldı…

Bu arada yaşanan olaylarda iki muhabir de yaralandı. Gözünden yaralanan muhabirlerden birinin durumunun ciddiyetini koruduğu gelen haberler arasında.

Yaşananlarla ilgili bilgi veren Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şube Başkanı Avukat Fazilet Karaözbek, metal işçilerine yönelik saldırıdan Bursa Cumhuriyet Savcılığı’nın bilgisi olmadığını ifade etti. Karaözbek, “Yaralanan iki muhabirin ellerinden kameraları, telefonları sendikacılar tarafından alınırken, polis duruma seyirci kalmıştır. Yaşanan olaya dair emniyet güçleri Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na bilgilendirmede bulunmamıştır. Bu nedenle de yaralananların ifadeleri alınmamış, kendilerinin saldırganlardan şikayetçi olmaları engellenmiştir” diye konuştu.

MMO’DAN AÇIKLAMA

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart da Bursa’da eylemde olan metal işçileriyle ilgili yayınladığı mesajda; “Bursa kamuoyu direnen metal işçilerini yalnız bırakmaz” ifadesini kullandı.

Mart açıklamasında; şunları dile getirdi; “Bursa’da günlerdir süren Metal işçilerinin haklı direnişine tanıklık ediyoruz. Metal işçileri, üyesi oldukları Türk Metal Sendikası ile MESS arasında bağıtlanan toplu sözleşmeye itiraz ediyorlar, haklarını talep ediyorlar, daha insani toplu sözleşme yapılması için Türk Metal’i uyarıyorlar. Metal işçilerinin uyarı eylemleri ve başlayan istifaları sırasında, bir takım baskı, saldırı ve şiddete maruz kaldıkları bilgileri geliyor. Bu durumda işçilerin haklı talepleri karşısında ANAYASAL bir suç işleniyor demektir.
Zira, işçilerin bir sendikaya üye olmak, üyesi olduğu sendikadan istifa etmek, başka bir sendikayı tercih etmek ANAYASAL HAKKIDIR. Bu girişimleri engellemek ise ANAYASAL SUÇTUR.
Bursa’nın Emek ve Demokrasi güçleri haksızlık karşısında sessiz kalmayacak, Direnen işçilerin yanında olacaktır…

Sonuçta işçi kazanacak, eminim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir