Medeniyetin vazgeçilmezi, geleceğin temel tüketim maddesi enerji için dünya çapında dev adımlar atılıyor anlıyor ve takdir de ediyorum ancak insan DNA’sına etki ettiği apaçık ortada olan “nükleer” konusundaki ısrar, beni üzüyor ve tepki gösteriyorum.

Televizyon, sinema, billboard, internet ve gazetelerde yer alan “Akkuyu nükleer santralı” reklamları da midemi bulandırıyor. Daha “Edison kimdi ve ne yaptı?” diye sorsan “bilmirimabey” düzeyinde yaşayan insanımıza “nükleer” dayatması hoşuma gitmiyor. Altında bit yeniği arar hale geldim resmen. Kaçak elektrik paylarını ödediğim günden bu yana beynim de kaçak düşünmeye başladı. Rüzgarı yiyen ve güneş başına geçmiş moddayım bugünlerde.

Çernobil ve Fukuşima nükleer santrallarından sızan radyasyon etkisini de unutmadım bu arada… Sen dünyanın en çok güneş alan ülkelerinden biri ol… Yetmezmiş gibi rüzgarın her türlüsü esiyor olsun; Kalk sen nükleer gibi insanlık suçu işlemeye meyilli bir madeni işe al. Olacak şey değil!

Var bunun altında bir şey kesin var!

Bakın işin uzmanlarından biri olan Nükleer Enerji Mühendisi Andrey Ozharovsky, Silifke Akkuyu’da bugüne kadar hiç denenmemiş VVER-1200 tipi reaktörlü santral kurulacağını iddia ediyor.
AndreyOzharovsky, 2009’da Rus Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un, Belarus’a yapmayı planladığı bir nükleer santrala karşı çıktığı için tutuklanmış ve yedi gün içeride kalmış. Ozharovsky, “toplum düzenini bozmak”la suçlanmış.

Nükleer enerji faaliyetleri konusunda uzman olan Ozharovsky ve arkadaşlarının yazdığı bilimsel raporlarda, nükleer santralların genel olarak hayati risklerine yer veriliyor. Ama bunun yanı sıra en dikkat çekici noktalarından biri de VVER-1200 tipi reaktörlü NGS-2006 projesi…Daha önce dünyada hiç inşa edilmemiş…

Yani Belarus’ta ‘bir deneysel çalışma’ yapılacaktı. Belarus’ta 2013’te bitmesi beklenen santral hâlâ faaliyete geçmedi. Yani dünya üzerinde hâlâ bu tipte reaktörleri olan bir proje denenmiş değil. Rosatom ise bugün Akkuyu’ya işte o denenmemiş reaktörlerden yapmak istiyor. Türkiye yeni deney tahtası adayı…

Ozharovsky’e göre; Sözkonusu proje, yüzde 100 deneysel bir tasarım olacak. Rusya’da da bu türden 4 reaktör şu anda yapım aşamasında. Bu reaktörlerin iki üç yıllık gecikmeyle ancak önümüzdeki yıl tamamlanmaları bekleniyor.

Ozharovsky’nin anlattıklarına göre; bugüne kadar kurulan VVER-1000 tipi reaktör prototipinden ders alarak, henüz yapılmamış olan VVER-1200’ü kusursuz tasarlaması da mümkün değil.İki tip reaktör arasında olası faciaların önünü açacak çok sayıda fark var: “Gücü yüzde 20 daha fazla, çekirdek ebatları farklı, yakıt çubukları ve yakıt montajları farklı, soğutma pompaları farklı. Bütün bu donanım hiçbir zaman uygulanmadı” diyor uzman arkadaşımız…

Üstelik işin sadece güvenlik kısmının değil ekonomik karakterini de “kağıt üzerinde” olduğunu söylüyor Ozharovsky.Anlatılanlar için bakın ne diyor Ozharovsky; “bunların doğruluğuna ilişkin hiçbir pratik bilgi yok. Öyle görünüyor ki pek çok insan Rosatom’un deneyime dayalı olmayan reklamlarına inanıyor.

Konuya yarın da devam edeceğim.

Ama siz bu arada güneş, rüzgar ve akarsu zengini Türkiye’de oynanan büyük oyunlara da bir göz atıverin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir