Türkiye’nin tarım, turizm, sanayi, tarih ve termal merkezi Bursa için sevindirici bir haber aldım. Gönenç içindeyim. Koltuklarım kabardı… ‘Yaşam kalitesi yüksek bir kent’te yaşamak göz pınarlarımı harekete geçirdi…

Numbeo internet sitesi bu yıl dünya genelindeki 5 binden fazla kentle ilgili bilgiler üzerinden eleme yapmış. Sitenin çalışanları, güvenlik, sağlık, trafik, suç oranları üzerinden hareket ederek bir endeks oluşturmuşlar. Endeksin adı “yaşam kalitesi en yüksek şehirler…”

2014 yılında işlenen suçlar, suçların niteliği, terör olayları, trafikteki araç sayısı, toplam yeşil alanlar, sağlık tesisleri, sağlıkta yaşananlar, yatırımlar, konutların niteliği, ev sahibi sayısı, iş alanları, işsizlik gibi konu başlıklarında araştırma yapmışlar.

Düşünün Avrupa’dan, Amerika Birleşik Devletleri’nden, Asya’dan, Afrika’dan ve Avustralya’dan kentler yarışıyor. Ekonomisi bizden onlarca kat büyük ülkelerin kentleri arasında Türkiye’den de kentler araştırılıyor. Aklıma hemen, İstanbul, Ankara, Konya, İzmir, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır, Mersin, Adana, Trabzon, Kocaeli, Çanakkale, Edirne ve Manisa geliyor. ‘Gelişmekte olan ülkeler’ kategorisine demir atan Türkiye’den bir başka kent daha var. Emek kenti, turizm kenti, Türkiye’nin çekim merkezi; Bursa…

Çalışkan ve cesur insanlarıyla öne çıkan Bursa, “yaşam kalitesi en yüksek şehirler…” endeksinde bu kez Türkiye’nin gururu oldu. Değerlendirmeye alınan binlerce şehir arasından en yüksek verilere sahip 150 kent arasındayız artık. Bu endekste en yüksek değere sahip şehir, Avustralya’dan Canberra oldu. İkinci sırada ise Kanada’dan Ottava bulunurken, üçüncü sırada İsviçre’nin Zürih, dördüncü sırada ise Almanya’dan Frankfurt bulunuyor.

Yıllardır İstanbul, Ankara ve İzmir’in dikkate alındığı bu listeye 2015’te Bursa da dahil oldu. Ve asıl büyük sürpriz ise Bursa’nın Türkiye’nin üç büyük şehrini geçerek üst sıralarda yer alması.

Numbeo’nun listesine Bursa 156.13 endeks değeri ile 48’inci sıradan girdi. Buna karşın İzmir 91, Ankara 97, İstanbul ise 106’ncı sırada kendine yer bulabildi. Bursa; Abu Dabi, Houston, Doha, Tallin, Dublin gibi pek çok kenti geride bıraktı.

Her ne kadar sabah ve akşam saatlerinde trafikte çile çeksek de, lodosta evlerin çatıları uçsa da, hastane sayısında hedefler tutmasa da, okullarımız da sorunlar olsa da, işsiz sayısı her gün biraz daha artsa da, engelli dostu kent vurgusunda eksikler olsa da, hava kalitemiz arada sırada bozulsa da, ana arterler de otopark olmasa da, bisiklet yolları gelişmese de, hafif raylı sistem yeraltında olmasa da, Doğanbey Konutları gibi bir ucube olsa da, acillerde yoğun bakım üniteleri yetersiz olsa da mali suçlar patlasa da, festivallerimizi unutsak da teleferikteki aksamaların nedeni rüzgar olsa da bazı semtlerinde sadece etnik kimlik öne çıkarılsa da ithalatı ile ihracatı hemen hemen aynı kalsa da, iş dünyasında farklı görüşleri olanlar arasında geçişkenlik olmasa da Bursa hak ettiği ödülüyle anılacak bundan sonra.

Hayırlı olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir