Türkiye Ekonomisi, kendi içindeki dönüşümüne devam ediyor. Kemal Derviş’in aldığı sert kararların ardından toparlanan ve iktidarın yabancılarla yaptığı anlaşmalarla güçlenen ekonomi, aktörlerin dolar karşısında aldığı pozisyon nedeniyle yine borç yükü altına girdi.

Geçen hafta itibarıyla dış borcun 75 milyar dolar arttığı yönündeki yorumlar dikkatimi çekti. Bu rakam kısa sürede 90-100 milyar dolara çıkacak gibi görünüyor. 2008 finansal krizinden güçlenerek çıkan Türkiye, şimdi de OECD Raporu’nda “geri ülke” olarak tanımlandı.

Büyüme rakamları OECD’nin raporuna yansımadı. Sık sık Türkiye’deki ekonomik büyümeye ve alım gücündeki artışa dikkat çekilirken, OECD’nin açıkladığı raporda Türkiye dünyanın en yoksul 3 ülkesi arasına girdi. Gelir dağılımındaki eşitsizlikte ise Şili ve Meksika’nın yanında yer aldı.

“Bir Bakışta Toplum” raporunda OECD’nin sıraladığı en yüksek gelir eşitsizliğine sahip ülkeleri Şili, Meksika ve Türkiye olarak sıralandı. Rapora göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük istihdam oranına sahip ülke konumunda bulunuyor. Kıskanacağımız ülkelerin başında ise Slovenya ve İngiltere geliyor.

Rapora göre Türkiye, işsizlik ve yoksullukta ilk sıralarda geliyor. Çocuk eğitimine en az parayı biz harcıyoruz, kadınların doğurganlık oranında en yüksek ülkelerden biriyiz. Türkiye’deki ortalama ömür de tüm OECD ülkelerinden daha kısa. Bebek ölümlerinde ise facia yaşanıyor.

Rapora göre, Türkiye’deki ortalama ömür de tüm OECD ülkelerinden daha kısa.

GELİRLER EŞİTSİZ

Gelir, “Gini Katsayısı” ile ölçülüyor. Bu katsayıda “1” tam eşitsizliği, “0” tam eşitliği temsil ediyor. OECD’de bu katsayı 0.31 ortalamaya sahip. Şili 0.50, Meksika’da 0.48, Türkiye’de 0.41 ile “1”e en yakın, en bozuk ülkeler. Gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu ülkeler 0.24 ile Slovenya, 0.25 ile Slovakya ve Danimarka.

İSTİHDAM DÜŞÜK 

OECD’de 2009 itibarıyla istihdam oranı ortalama yüzde 66,1 iken bu oran Türkiye’de yüzde 44,3 ile en düşük düzeyde. Bu, her yüz kişiden 44’ü çalışıyor veya iş arıyor, diğer 66’sı onlardan geçiniyor anlamına geliyor. Türkiye’ye en yakın ülke yüzde 55,4 ile Macaristan. En yüksek oran ise yüzde 79,2 ile İsviçre’ye ait.

İŞSİZLİK REKORU

Türkiye, 2009’da yüzde 14,3 işsizlik oranı ile yüzde 18,1’lik İspanya’dan birazcık daha iyi gözüküyor. OECD üyesi Güney Kore’de bu oranın yüzde 3,2; Hollanda’da yüzde 3.9 olması, Türkiye’nin durumunu daha net ortaya koyuyor.

Türkiye, kendi insanının yaşam kalitesini artırmak için büyük adımlar atmak zorunda; ancak öncelikle böylesi beyinleri bulmak gerekiyor…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir