Yüksek Teknoloji OSB ile ilgili dünkü yazıma aldığım övgü ve yergilere baktığımda, Bursa’nın yarınlarına karar veren bakanlık ve yetkililerin attıkları adımlar öne çıkıyor.

Örneğin Eski Yalova Yolu’ndaki tütün depolarının plan değişikliğini, ardından da Kükürtlü’de bulunan turizm alanını Akaryakıt ve LPG alanı olarak onaylayan ve İnegazi’ye yapılması planlanan çimento fabrikasının önünü açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dikkati çekiyorlar. Karacabey’e bağlı İkizce, Taşpınar ve Orhaniye köyleri arasında kalan 223 hektar büyüklüğündeki alana yapılması planlanan sanayi sitesi KOTİYAK’ın da yargının iptal kararına rağmen Ankara’dan onaylandığını hatırlatıyorlar…

Bu konuları şimdilik bir kenara not ederek, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki açıklamaları irdelemek istiyorum.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, o akşam oldukça iyi bir konuşma yaptı. “Ekonomide söz sahibi olacaksanız projeniz büyük olacak. Yüksek Teknoloji OSB Bursa’nın 100 yılını kurtaracak” dedi.

Değişim ve dönüşümün fitilini ateşledi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa’da hayata geçirilmesi planlanan ve alanında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyacak olan Yüksek Teknoloji OSB’nin gerekli olduğunu anlatırken, dünyadan örnekler verdi. Türkiye’nin ilk OSB’sini kurma başarısı gösteren Bursa’nın 10 yıl öncesine kadar ihracatta, istihdamda ve katma değerli üretimde açık ara ikincilik koltuğunda bulunduğunu hatırlatan Burkay, Gaziantep, Konya, Kayseri, Mersin ve Kocaeli gibi şehirlerin bu farkı yaptıkları ataklarla kapattığını söylerken istatistiklerden yararlandı.

Bursa’yı İstanbul’un ardından ikincilik kürsüsüne oturtan sanayici ve işadamları toplantıda Kocaeli’nin son 10 yılda ihracatını yüzde 457, Gaziantep’in yüzde 376, Bursa’nın ise sadece yüzde 126 artırdığını öğrendi.

Bursa’nın otomotiv sektöründeki üretim gücüyle Detroit’e benzetildiğini, ancak Detroit’in battığını hatırlatan Burkay’ın “Sanayideki dönüşümü gerçekleştiremezsek Bursa’nın da kaderi çok farklı olmayacak. Mevcut üretim yapısıyla devam edersek önümüzdeki 5 yılda ilk 5’e bile giremeyeceğiz” sözleri biraz titretti…

Almanya’da Baden Württemberg Bölgesi’nin Bursa için iyi bir model olduğuna işaret eden Başkan Burkay, bölgenin ekonomik krize rağmen 2012 yılında 158 milyar dolarlık ihracat yaptığını ifade etti. Baden Württemberg Bölgesi’nde 70’ten fazla üniversitenin olduğunu, kamunun Ar-Ge’ye 15 milyar Euro yatırım yaptığını da öğrenme fırsatı yakaladık toplantıda.

Bursa’da gelişecek yeni sektörler de şöyle sıralandı; “uzay, havacılık, savunma, raylı sistemler, teknik tekstil, kompozit malzemeler ve nano teknoloji…”

Bu arada BursaRay vagon ihalesini kazanan, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi Hüseyin Durmaz da 100 dönüm arazi isteyen bir yabancı yatırımcıya yer bulamadıklarını ve firmanın Slovakya’ya gittiğini söyledi.

Tarım alanlarını ve su kaynaklarını yok etmeden, kenti rahatlatacak yatırımların zaman geçirilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor.

İhtisas sanayi bölgelerine gereksinim var. Kirletmeyen, istihdam sağlayan, iç ve dış pazarların gereksinimlerine göre üretim yapan yeni nesil fabrikalar gelmeli Bursa’ya.

Unutmayalım; Türkiye, Bursa’yı gözlüyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir