Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin (Bursa TEK OSB) kurulmasıyla ilgili Meclis toplantısında genel olarak “neden yapılması” gerektiği üzerinde duruldu. Bursa’nın rakip kentlerle olan yarışı ve ihracatın artmamasından kaynaklanan sorunlar dile getirildi. Sonuçta “yapılmasından yana olanların konuşmaları ile Kent Konseyi’nde yeni OSB’lerle ilgili oluşan görüşleri açıklayan Meclis Üyesi Erdal Aktuğ’un duruşu” dikkatimi çekti…

1270 hektar bir başka anlatımla 12 milyon 700 bin metrekarelik tarım, köy ve mera arazisinin sanayi tesisleriyle doldurulmasından söz ediyoruz aslında. Yüksek teknoloji kullanacakları şimdilik çok bilinmeyenli denklem olan firmaların üretim tesislerini kuracakları ya da taşıyacakları yerler, Bursa’nın henüz tam olarak kirlenmemiş toprakları… Ramsar Anlaşmasına göre Uluabat (Apolyont) Gölü’nün koruma bandını da içine alan bir bölgeden bahsediyoruz.

Kent Konseyi’nin 30 Ocak 2015 tarihli toplantısında Bursa’da yeni sanayi bölgeleriyle ilgili oluşturduğu görüşler şöyle;

1-Bursa Kent Konseyi Genel Konsey Toplantısında görüşülüp oybirliğiyle kabul edilen Çevre Düzeni Planı İlke kararlarına uygun olarak Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildiği halde bekleyen 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni İmar Planının acilen yürürlüğe sokulması,

2-Yatırım yapmak isteyenlerin tespit edilmesi ve ne kadar sanayi arsasına ihtiyaç olduğunun belirlenmesi,

3-Öncelikle planlanmış ve tanımlanmış 25 sanayi bölgesinde neredeyse yarısını oluşturan 20 milyon metrekareye ulaşan boş duran sanayi parsellerinin doldurulması,

4-Boş duran yaklaşık 20 milyon metrekare planlı, tanımlı sanayi parsellerinin nasıl doldurulacağının belirlenmesi,

5-İhtiyaç halinde 6 milyon metrekareye ulaşabilen Deri OSB ve Boya OSB arasında kalan bölgenin yeni sanayi alanları olarak değerlendirilebileceği,

5393 sayılı yasa uyarınca Kent Konseyi’nde oluşturulan görüşlerin Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilk toplantısında değerlendirilmek üzere gündeme alınması konusunu bilgilerinize sunarız.

İmza; Semih Pala- Bursa Kent Konseyi Başkanı

BTSO Meclis Üyesi Erdal Aktuğ’un uyarı niteliğinde okuduğu ve “Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tık çıkmayan” yazılı metin aynen böyle.

OSB’lerde boş arsa ya da bina olduğunu iddia eden bir yaklaşım sergileniyor. Bu araştırmayı ise İTÜ’den bilim adamları yapmış durumda.

S.S. 75. Yıl Kobi Sanayici Toplu İşyerleri Yapı Kooperatifi (KOTİYAK) ile ilgili Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin, plan iptali kararı verdiği yer de bu bölge içinde. Bir başka anlatımla KOTİYAK kararı emsal teşkil eder ve açılacak davalarla bir dönem Batı OSB, ardından İleri Teknoloji OSB ve şimdi de Yüksek Teknoloji OSB adını alan devasa yerle ilgili süreç uzadıkça uzar.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın anlatımlarında sorun yok. “Bursa büyürse Türkiye büyür” sloganı doğru hedefleri göstermesi açısından yanında yer aldığım bir slogan.

Yüksek Teknoloji OSB için uyarılar ve yasal sorumluluklar mutlaka göz önüne alınarak adım atılmalı ve 2 yıl içinde bu bölge harekete geçmeli.

2023 hedefleri içinde payına 75 milyar dolarlık ihracat düşen Bursa, otomotiv ve tekstil dışında mutlaka yeni sektörleri bünyesine katmalı. Bunun yolu da yüksek teknolojili ürünlerden geçiyor.

Hızlı tren, otomotiv test merkezi, Durmazlar’ın vagon üretimi ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu gibi yenilikler kentin yeni yüzyılına damgasını vuracak. Uçak yapımında da söz sahibi olacaksak eğer hemen doğru kararlar alınmalı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir