Yunanistan’daki seçimlerin ardından ülkede bir bahar havası esmeye başladı. Örneğin görevden alınan 3 bin memur yeniden işlerine dönmeye başladı. Bankalar, borçlu mükelleflerine haciz göndermeyi erteledi ve bazı ürünlerde indirim yapılmaya başlandı.

Söz verilmişti ve sözler yerine gelmeye başladı.

SYRIZA hükümeti vakit kaybetmeden kritik kararlar almaya başladı. Eğitim müfredatı değişti. Üniversiteye giriş tek sınava indirildi. Tüm rektörler görevden alındı. Yunan Parlamentosu önündeki demir parmaklıklar da kaldırıldı. Sorulara verilen yanıt da çok çarpıcıydı; “Hükümeti halktan ayırıyordu” dediler…

Dün bir açıklama daha geldi, ”Ege Denizi kime ait?” diye sordular başbakana. Hiç beklemeden “Ege Denizi balıklara ait” deyiverdi…

İnce bir gönderme, iki ülke arasındaki gerginliği bitiren bir açıklama…

Örneğin önceki gün büyük bir özelleştirme planı iptal edildi. Halkın malı halkta kalmalıydı. SYRIZA lideri Aleksis Çipras Avrupa Birliği ve onun finans kurumlarına karşı başkaldırıyı simgelerken halk ile hükümet arasındaki engellerin kaldırılması yönünde “sosyalist” bir politikayı savunuyor. Aleksis Çipras, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ‘Bize verilen güç bize değil halka ait. Diyalog ve konsensüs ile çalışacağız. Kimseyi hayal kırıklığına uğratamayız’ dedi. Kibire karşı sıfır tolerans göstereceklerini belirterek hükümetin 4 önceliği olacağını ilan etti:

1) Yunanistan’a itibarını geri kazandırmak,

2) Ekonomiye tam destek,

3) Borçların yeniden müzakeresi,

4) Yolsuzlukla mücadele.

Kulağa hoş gelen, gurur veren ve geleceğe olan inancı perçinleyen kararlar.

Yeni kurulan kabinenin ‘Ulusal kurtuluş hükümeti’ olduğunu ilan eden Aleksis Çipras, ‘Yunan halkının umutlarını kırma hakkımız yok’ diyerek bakanlardan çok çalışmalarını istedi. Genç başbakan bakanlıklara da kendi alanlarında görülmemiş bir serbesti sundu.

Eğitim Bakanlığı, bu alanda ilk uygulamayı yapan bakanlık oldu. Yeni Eğitim Bakanı, bir dizi kararla ülkedeki eğitim sistemini baştan sona değiştirdi. Buna göre,

1- Lise 1 ve 2’nci sınıflarda yapılan toplu sınavlar iptal edildi.

2- Üniversite affı geldi. Ne gerekçeyle olursa olsun okulla ilişiği kesilenler geri dönebilecek. Süre kısıtlaması olmaksızın eğitimlerini sürdürecekler.

3– Eğitim müfredatı ve kitaplar tamamen yeniden yazılacak. Kitaplar yetişmezse elektronik ortamdan öğrencilere sunulacak.

4– Tüm üniversitelerin rektörleri görevden alındı. Hepsi için değerlendirme yapılacak. Gerekirse yeni rektörler atanacak.

Bu arada işten çıkarılan 595 temizlik işçisi işlerine döndü. Gazeteler her gün yeni haberlerle çıkmaya başladı.

Hükümetin ilk icraatlarından biri, ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı’nın özelleştirmesini durdurmak oldu. Türkiye’den Limak Holding’in talip olduğu, Doğuş Grubu’nun da ilgilendiğinin belirtildiği limanın yüzde 67 hissesi için açılan ihalede, Çinli COSCO Grubu’nun başı çektiği 5 firmadan teklif geldiği söyleniyordu. Yeni hükümet, özelleştirme anlaşmalarını da tekrar masaya yatıracak.

Dostlar, Yunanistan ülke imajını düzeltmek için fırsat yakaladı. Bizlere düşen bu çabanın yanında yer almak olmalı.

Bilirsiniz; “Komşu komşunun külüne muhtaç.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir