Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığındıktan sonra ailesiyle birlikte Bursa’ya gelen ve aldığı 16 aylık eğitimle müzik dehası olduğu ortaya çıkan 16 yaşındaki Tambi Asaad Cimuk, önceki gün basının önüne çıktı. Yanında müzik eğitimini aldığı Mix Müzik sahibi Rüstem Avcı ile eğitim ve öğretimini üstlenen Özel Şahinkaya Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Şahinkaya vardı. Konu, 11 Aralık 2014’te St Petersburg’da düzenlenen yarışmanın yankılarıydı.

Suriye’nin başkenti Şam’da yaşayan Tambi Asaad, 2 yıl önce ülkesindeki savaştan kaçan 4 kişilik ailesiyle birlikte Bursa’ya geldi. Kafkas gecelerinde akordeon çalan Tambi Asaad’ın müzik dehası olduğu, piyano eğitimi almak için başvurduğu müzik merkezinde ortaya çıktı. 16 aylık eğitimin ardından video görüntüsü göndererek katıldığı Rusya’daki yarışmada birincilik elde eden Tambi’yi dinleyen New York Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Poddubnaya, onu ‘inanılmaz bir yetenek’ olarak tanımladı. Poddubnaya, Tambi’yi New York Konservatuarı’na almak istediğini, ancak uluslararası derecelere sahip olması gerektiğini söyledi.

Poddubnaya’nın önerisi doğrultusunda uluslararası yarışmalara hazırlanan Tambi Asaad Cimuk, bu kez pasaport sorunuyla karşı karşıya kaldı. İki yıl önce Türkiye’ye Suriye pasaportuyla giriş yapan Tambi ve ailesi geçici oturma izni aldı ve bu izin süresi de geçen ay doldu. Sıkıntılı günler yaşayan ve Rusya’daki yarışmaya kendisinde Türkiye Cumhuriyeti pasaportu olmadığı gerekçesiyle katılamama kaygısı yaşayan Tambi’nin Türk vatandaşlığına alınması için yürütülen girişimler olumlu sonuç verdi.

Toplantıda, Türk vatandaşlığına geçişi ile ilgili duygularını ifade eden Tambi, “Sülalemiz Çerkez. Türkiye‘yi temsil etmek onuruna eriştim. Çok mutlu oldum. Sadece Rusya değil, dünyada Türkiye‘nin ismi duyulması için uluslararası seviyede yarışmaya katıldım. Orada benim yaşımda insanlarla tanıştım. Onlarla yarışmak çok güzeldi. İnsan büyük hedefler koymalı ki çalışmasını ona göre yapsın. Dünyanın en önemli piyanisti olmak için hazırlanacağım. Bana destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Tambi’nin müzik eğitimini üstlenen Rüstem Avcı ise vatandaşlığın yetişmesi için çaba harcadıkları dönemde büyük sıkıntılar çektiklerini, sonunda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan telefon aldıklarını dile getirdi.

Rusya’daki yarışmaya, ‘piyanoda iyi olanların’ çağırıldığına değinen Avcı, Tambi’nin ilk 16 içinde önemli bir başarıya imza attığını hatırlattı. Bazı yayın organlarına sitem eden Avcı, “bu yarışmada sadece birinci, ikinci ve üçüncü dereceler vardı. Tambi katılım belgesi ve kupa aldı ve beşinciler içine adını yazdırdı. Tambi’nin 12 ya da 15 yıl piyano eğitimi alanlarla yarıştığını, sadece 16 ay önce piyano ile tanıştığını unutmamak gerek” dedi.

Tambi’nin anne ve babası Bursa’da çalışıyor. Özlüce’de oturuyorlar ve Tambi, 2 yıl sonra büyük bir olasılıkla New York’ta müzik yaşamına devam edecek. 1 Temmuz 2015’te ABD yolcusu. 1 ay ileri düzeyde müzik eğitimi alacak. Manhattan’daki dünyanın en ünlü konser salonlarından biri olan Carnegie Hall’de sahneye çıkacak.

Küçük adımların, büyük hedeflere doğru gittiğini görmek gerek. Tambi Asaad Cimuk, tarihimizin en önemli isimlerinden biri olabilir. Daha 16 yaşında, güleç yüzlü, sıcakkanlı ve fotojenik bir genç.

Yolu açık olsun.

Xxx

Orhaneli Termik Santralı satıldı

Orhaneli ve Tunçbilek Termik Santralı, önceki gün 463 milyon 800 bin dolara açık artırmaya çıkarıldı. 4 firmanın katıldığı açık artırmada Bereket Enerji ve Alarko ihale başında elenirken, Çelikler İnşaat ve Konya Şeker kıyasıya yarıştı. İhalenin sonunda 2 termik santral 521 milyon dolara Çelikler İnşaat’a satıldı.

Büyükşehir Belediyesi, BTSO, DOSAB ve OSB yetkilileri bu iki santral için ciddi görüşmeler yapmışlardı. Neden ihaleye girmediler anlayamadım. Daha önceki bir yazımda “en büyük rakibiniz Çelikler” demiştim.

Öyle de oldu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir