Bursa, Türkiye’nin en büyük sanayi kenti olma yolunda büyük adımlar atıyor. 1970 yılında başlayan sanayileşme atağında hep bir adım ileride olan kent, şimdi de Batı OSB adı altında dev bir üretim alanıyla tanıştı.

Taraflar arasında sözler verilmeye başladı bile… Bölge ile kentin nişanlanması ve evlenebilmesi için epeyce zaman geçmesi gerekecek. ‘Babalar anlaşacak, sendikacı kayınbirader ikna edilecek, ekim dikim yapan köylü görümcelerle konuşulacak, çevreci kardeşlerden olur alınacak, bakanlıklarda çalışan tanıdıklardan devam yazısı fakslanacak, en önemlisi de evliliğin sonsuza kadar gidebilmesi için uzun vadeli krediler elde edilecek…

Bu işler için bir de bilen olacak…

Geçtiğimiz günlerde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) dışında Bursa Ovası’nda yerleşik durumdaki sanayi tesislerinin, kentin batısında kurulması planlanan yeni bölgede toplanacağını söylerken epeyce samimi göründü.

Burkay, yaptığı açıklamada, ‘sanayinin başkenti’ konumunda bulunan Bursa’nın hem orta yüksek hem de ileri teknolojilerde ciddi altyapıya sahip olduğunu, ülkenin sanayi üretimi ve ihracatında büyük rol oynadığını söyledi. Türkiye’nin ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 3 civarında olduğunu, bunun yüzde 60’ının Bursa’nın merkezinde bulunduğu birinci bölgede üretilip dünyaya satıldığını anlatan Burkay, orta yüksek teknolojilerdeki payın yüzde 80’inin bu bölgeden çıktığını hatırlattı.

Demek ki yeni bölgede daha çok ileri ve yüksek teknoloji isteyen sektörler yer alacak.

Burkay, Bursa’daki sanayileşmenin uzun yıllara dayanan sürecinde kentte organize bölgelerin dışında, ovalarda da sanayileşme yaşandığını dile getirerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bu konuda ciddi çalışmalarının bulunduğunu, bu yeni projeye de belediyenin öncülük ettiğini anlattı.

Demek ki belediyeler kentin orta yerinde kalan, kente çok yakın sanayi bölgelerini yakından izliyor. Kirletici olanları istemiyor… Daha da önemlisi, ovada dağınık halde üretim yapan fabrikalar birer birer yeni OSB’ye taşınacak.

Burkay bu konuda bakın neler söylüyor; “Bu projemizle Bursa Ovası’ndaki yerleşik sanayinin ki bu 13 OSB ve 8 Islah OSB’nin bulunduğu büyük bir alandaki sanayinin dışında kalan ovadaki sanayilerin tamamını bu yeni bölgeye toplayacağız. Burada tabii Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin en önemli hedefi; Bursa Ovası’nı temizlemek, Bursa’yı çocukluğumuzda yaşadığımız çevre ortamına kavuşturmak. Nilüfer Deresi’nin geçmişte olduğu gibi tertemiz akması ve balıkların yaşaması, en büyük hedef. Altepe bu konuda tüm desteğini verecek.”

Önemli olanın, orta yüksek ve ileri teknolojilerdeki yatırımlarının artırılması olduğunu ifade eden Burkay, Türkiye’nin rekabetçi bir üretim coğrafyasına kavuşmasında sanayi bölgelerinin çok büyük önemi bulunduğunu belirtti. Burkay, lojistik merkezi, serbest bölgeler, liman bağlantıları, karayolu ve demiryolu bağlantılarının olduğu, içinde mükemmeliyet merkezleri, teknoloji geliştirme +bölgelerinin bulunduğu çok yapılı sistemden yana olduklarını da sözlerine ekledi.

Kentin 40 yılını garantiye alacak projeyi, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttükleri bilgisi de çok güzel. Bursa’nın geleceğine imza atma gayreti içindeki bu üçlü, umarım yanlış kararlarda da geri adım atmayı başarır.

Güç olanı değil imkansız olanı hedefleyin. Ova tertemiz akan derelerine kavuşsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir