Dün çok sevindiğim bir gelişme yaşandı. 26 Kasım’da buradan Vali Münir Karaloğlu’na açık bir mektup yazmış ve Suriye’den gelerek Bursa’ya yerleşen müzik dehası Tambi Asaad için “elinizi çabuk tutun” demiştim. Çünkü Tambi’nin Türk vatandaşı olması gerekiyordu… Yazı üzerine İl Nüfus Müdürü Yurdanur Asa hanım aramıştı. “Hemen bana gelsinler lütfen” sözlerini dün gibi hatırlıyorum. Aynı gün Tambi’nin piyano eğitimi aldığı Akademix Güzel Sanatlar Akademisi’nin sahibi sevgili arkadaşım Rüstem Avcı’yı aradım. “Sizi yarın saat 15.00’te İl Nüfus Müdürü Yurdanur Hanım bekliyor” dedim. Meğerse onlar da İstanbul’da Rus Büyükelçiliği’nde görüşmelerde bulunuyor ve Tambi için ne yapabileceklerini öğrenmeye çalışıyorlarmış. Avcı, “yarın Bursa’da olacağız gideriz” dedi. Sayın Yurdanur Asa’dan sonra Ankara’dan bir kapı daha açıldı. Başbakan Baş Danışmanı Hüseyin Çelik de devreye girmiş hemen. Sonra İçişleri Bakanı Efkan Ala… Devlet çarkı çalışmaya başlamış anlayacağınız. Vali Münir Karaloğlu’nun çabası da çok önemliydi…

İstisnai vatandaşlık” için başvuru sonrasında Ankara’da Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası da gerçekleşince Tambi Asaad, aile soyadı olan Cimuk soyadı ile önce kimliğine sonra da gece 02.00’de açılan emniyet müdürlüğünde pasaportuna kavuştu.

Tambi Asaad Cimuk, şimdi Rusya’da hem de Türk vatandaşı olarak. Dünyaca ünlü St Petersburg 2014 Samaria İliça Savşinski 6’ncı Uluslararası Müzik yarışmasında… Alacağı derece çok da önemli değil aslında. Daha önce video ile katıldığı yine Rusya’daki bir yarışmada 400 kişiyi geride bıraktı. Video ile katıldığı New Jersey’den de birincilik geldi. Tambi Asaad Cimuk gerçekten çok yetenekli. ABD’den çağırıyorlar. New York’ta eğitimine devam edecek gibi. New York Senfoni Orkestrasında yerini alabilir. O, Türk olarak yaşamaktan, Türkiye’ye hizmet etmekten gurur duyacağını söylüyor.

Bu arada CNN Türk kanalındaki haber programında sevgili Rüstem Avcı yazımdan dolayı bana teşekkür etmiş. İzleyemedim. Ben sadece görevimi yaptım. Kamuoyunu bilgilendirmek ve yetkilileri uyarmak gerekiyordu. Fazıl Say gibi olmasını istedim Tambi’nin. Türkiye’nin çağdaş müzik alanında dehalara ihtiyacı vardı ve Tambi, tam da zamanında Bursa’daydı. Gazetecilik zaman zaman yandaş, candaş ve iliştirilmiş kişilerle kan kaybetse de asıl işlevini asla kaybetmemeli. Gerçekleri sadece gerçekleri yazmaya çalışan, kamuoyunu bilgilendirme, gizli kalan yanlışları belgeleme ve geleceğe olan güveni sağlama gibi görevlerimiz olduğunu hiç unutmadım. Tambi Asaad Cimuk için atılan adımlar olağanüstü bir çalışma gerektiriyordu. Belki fitili ateşlemiş olabilirim. Bir hayata atılacak ilk adımın habercisi olabilirim. Başarılı olduğuna tüm kalbimle inandığım genç bir insanın yanında olmanın hazzı benimkisi. Yolu açık olsun…

Bu arada vatandaşlıkla birlikte Cimuk soyadını alan Tambi’ye haberi, önceki gün saat 22.00’de telefonla arayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiğini hatırlatmam gerek. Erdoğan’ın, “Türk vatandaşlığını imzaladım. Tebrik ederim. Türkiye artık senin vatanın oldu. Bundan sonra çok çalışman gerekiyor” sözleri Tambi’ye doping oldu.

Daha önce Tambi’yi dinleyen New York Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Poddubnaya, onu ‘inanılmaz bir yetenek’ olarak tanımladı. Poddubnaya, Tambi’yi New York Konservatuarı’na almak istiyor.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu’nun Tambi Asaad Cimuk için büyük çaba göstermesi de takdire şayan. Danışmanını bu işe koşturan Uslu’ya da teşekkür etmeliyim.

Mutlu sonla biten iki haftalık serüven. Türkiye bir müzik dehasına kavuştu. Şimdi Bursalılar Tambi’nin yanında yer almalı ve destek vermeli.

Yeni vatanına hoş geldin Tambi…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir