Bursa’nın tanıtımına katkı koyan, hatırlatan, insanların yüzünü gülümseten, hemen herkesin derinliği ya da mesajı paylaştığı ve tarihe bıraktığı çok ama çok önemli bir festivalimiz var; FOTOFEST.

Sanat, güzelliğin ifadesidir. Fotoğraf ise akıp giden zamanı durdurma ve anı yakalama sanatı. Gelişen teknoloji ile beraber fotoğraf artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Bu doğrultuda 4 yıl önce başlayan serüven devam ediyor.

2011 yılında ‘Karşılaşmalar’ temasıyla, 2012 yılında ‘İnsanlığın İzleri’ ve 2013 yılında ‘Hayatın Renkleri’ başlığıyla düzenlenen festival, bu yıl ise 6-11 Aralık 2014 tarihleri arasında ‘Birlikte Yaşamak’ temasıyla tarihteki yerini aldı. Birlikte yaşamak, kalıcı ve sürdürülebilir bir yaşamın temel koşulu. İnsan yaşamı ancak diğer insanlar, canlılar ve doğa ile etkileşim halinde devam edebilir. Birlikte yaşamak; insanın, doğanın efendisi değil parçası olduğunun bilincine varmasıdır. İnsanın, insanla ve insanın doğayla barışmasıdır. Bunun için tüm insanlık ve canlılar adına, farkındalık, sorumluluk ve daha fazla aktif çabaya ihtiyaç var. Diğer canlıları ve kaynakları tüketmeden ve barış içinde nesillerimizi sürdürebilmek için birlikte yaşama sanatını keşfetmemiz gerekiyor. Yeryüzünün tüm canlılarıyla yaşamın her anında, birlikte yaşamaya dair ne varsa fotoğrafın söyleyecekleri ve tanıklıkları var.

Sadece 4 yıl önce bir fikir olarak doğdu festival. Sevgili arkadaşım Op. Dr. Ceyhun İrgil’in çabası bu aşamada yadsınamaz. Valilik, Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD), Büyükşehir Belediyesi ve Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) yetkili ve sorumlularının destekleriyle yol aldı etkinlik. Bu yıl hava muhalefeti nedeniyle kapalı alanlara taşındı.

Asıl amaç, insanları açık havada fotoğraflarla buluşturmak…

Onlarca insanın bastığı deklanşörden hayata yansıyan ve karelerden süzülen mesajı almanızı öneriyorum. Vizörden hayata yansıyanları, her karenin kendi içindeki sakinliğini ya da coşkusunu görmeniz ufkunuzu açacaktır.

Yerli ve yabancı yüzlerce fotoğraf gönüllüsünün katıldığı festival yürüyüşüyle başlayan 4’üncü Uluslararası FotoFest, bir hafta boyunca fotoğraf meraklılarına unutulmaz günler yaşattı ve yaşatmaya devam ediyor.

Festival kapsamında Merinos AKKM Fuar Alanı’nda fotoğraf sergisi açıldı. Fotofest’e 39 ülkeden bin 155 fotoğrafçı 3 bin 834 fotoğraf gönderdi. 5 kıtadan ve 57 farklı kentten katılım olan festivale 7 uluslararası, 32 ulusal ve 120 yerel sanatçı katılırken 274 fotoğraf sergide yerini aldı.

Festival açılışında konuşan proje koordinatörü Ceyhun İrgil, “Bu yıl Fotofest’in dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliğin Bursa adına büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve organizasyona büyük destek olan BUFSAD’a teşekkür ediyoruz. Fotofest, kentteki tek kalan sivil yürüyüş olma özelliğini taşıyor. Emeklilerden işçiye, gençlerden yaşlılara kadar fotoğrafa gönül veren herkes yürüyüşe geliyor. Bu yıl 50 ülkeden 3 bin fotoğraf geldi. Bu fotoğraflar kentteki kamu binalarına hediye edilecek. Bursalıları festivale bekliyoruz” dedi.

Bu arada ÖDÜL ALAN FOTOĞRAFÇILARI hatırlamak gerek.

BİRİNCİ- Sürüler ve çobanlar (MUSA TALAŞLI–VAN)
İKİNCİ- Old stories (TE HA TRINH–VİETNAM)
ÜÇÜNCÜ- Miner family (TUFAN BİLİR–ZONGULDAK)
MANSİYON-1- Her zaman birlikte (TAYİP BAŞAK–İSTANBUL)
MANSİYON-2- They had an eternal friendship (MINH THAI BINH – VİETNAM)
MANSİYON-3- Çocukça yaşamak (ÖZGÜR KONUR–ORDU)
MANSİYON-4- Bulancaklılar (NAZIM TETİK–NİĞDE)
MANSİYON-5- Alt geçit (EMRE BOSTANOĞLU–SAMSUN)
MANSİYON-6- Kıyam (DİLEK ERİM–İSTANBUL) –

YARIŞMA ÖZEL ÖDÜLÜ ALAN FOTOĞRAFÇILAR

  1. MEHMET ÖZTÜRK– Efeler meydanda
    2. TRAN THI MINH NGUYET– Way back
    3. TUĞBA YÜKSEL 4. PHUC NGO QUANG– Highland smiles
    5. DUONG QUOC DINH– Life on the river
    6. SERKAN ÇOLAK– Yaşam
    7. ARİF MİLETLİ– Dostluk
    8. FAISAL AZIM– Life in the circle
    9. LE NGUYEN– Anchovies season
    10. DR. RASHID UN NABI– Shy

Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali (FotoFest), 11 Aralık 2014 tarihine kadar sizi bekliyor… Hem fotoğraf, hem fotoğrafçı hem de konuyu anlatanlarla tanışmak için Merinos’a gidin…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir