Fosil yakıtlar, elbet bir gün bitecek. Bu nedenle insanlık, sürdürülebilir yeni enerji kaynaklarına yönelmek zorunda. Batılı bilim adamları ve kadınları, öncelikle sonsuz enerji kaynaklarından biri olan atomu parçalamayı başardı. Ortaya muazzam bir enerji çıktı; ancak tehlikesi çok büyüktü. Son dönemde daha çevreci olan güneş, rüzgar ve deniz dalgasından enerji üretimi konusunda çalışmalar arttı.

Örneğin Almanya, Afrika kıtasında büyük güneş tarlaları kurdu. Binlerce panel yerleştirerek elde ettiği güneş enerjisini Akdeniz’in altında döşediği kablolarla ülkesine götüren Almanlar, belki de dünyanın en çevreci ülkesi olmaya adaylar…

Türkiye gibi yılın 200 günü güneş alan, 3 tarafı denizle çevrili ve bu nedenle hem dalga hem de rüzgar açısından zengin olan bir ülkenin nükleerle ne işi olabilir ki… Emperyalist ülkelerin yönetici kadrolarla iş bitirdiği bir ülke imajımız var artık. Ankara’nın yollarını ezberleyen, İstanbul’da medya ile sıkı fıkı olan bu insanlar, elbet çıkarlarını korumak ve ellerindeki teknolojiyi satmak isteyeceklerdir. Onların bu davranışlarını doğal karşılamak gerekir. Sorun, ancak daha milli düşünerek aşılabilir.

Enerji konusunda söyleyecek sözü olan Bursalı işadamı, sanayici ve bilim insanları işbirliği yapmalı artık. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) üyeleri de sanırım gelecekle ilgili tehlikenin farkında.

Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi kurarak, sektörde faaliyet gösteren firmaları bir araya getiren BTSO, şehrin ekonomisine katkı sunmayı hedefliyor. BTSO Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen Enerji Konseyi Rüzgar Türbinleri Toplantısı’na, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, 7. Meslek Komitesi Başkanı Mümin Ceyhan, Meclis Üyesi Şinasi Güneş, BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi Lideri Mustafa Hatipoğlu, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve firma temsilcileri katıldı.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, kümelenme çalışmaları ile şehir ekonomisine katkı sağlayan firmaların birlikte hareket etmesini sağladıklarını ifade etti. Umutkan, “BTSO olarak kümelenmelere Bursa’da öncülük yapıyoruz. Bu konuda firmalarımızın güzel bir heyecanı var. Bursa ekonomisinin çatı kuruluşu olan BTSO’nun kümelenme çalışmalarına desteği sürecek. BTSO’nun kümelenme faaliyetlerine Ankara’dan da ciddi bir destek var. Bu çerçevede Enerji Konseyi bünyemizde kurulan Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi’nin çalışmalarına ayrı bir önem veriyoruz. Firmaları bu konuda teşvik ediyoruz” dedi. Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu da Türkiye’de enerjide cari açığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Dağlıoğlu, “Ülkemizde fosil yakıtların büyük bir bölümünü ithal ediyoruz. Bu, cari açığımızı artırıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları bu açıdan cari açığımızı azaltacak. Ancak, yenilenebilir enerji kaynaklarının ekipmanlarının ithal edilmesi de farklı bir açıdan cari açığı tetikliyor. Hem yenilenebilir enerji üretimini hem de makine üretimini teşvik etmek için firmalarımızın birlikte hareket etmesi önemli” diye konuştu.

BTSO Meclis Üyesi Şinasi Güneş ise BTSO Enerji Konseyi olarak Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi’nin sektördeki birlik ve beraberliği artırdığını ifade etti. 7. Meslek Komitesi Başkanı Mümin Ceyhan da Rüzgar Türbin Kümelenmesi tarafından yapılan çalışmalarda ve projelerde fizibilitenin önemli olduğuna işaret etti. Ceyhan, yatırımcının ihtiyacına göre atılan adımların ve hazırlanan yol haritasının şehir ekonomisine büyük değer katacağını dile getirdi. Programda Bostaş Enerji Teknik Müdürü Yücel Hökelek, rüzgar türbinlerinin yapıları, dünyada ve Türkiye’de sektörün durumu hakkında işadamlarına bilgiler sundu, soruları yanıtladı.

Türkiye’nin en fazla rüzgar alan bölgelerine (Bandırma ve Çanakkale) yakınlığıyla dikkat çeken Bursa, yatırımcısının cesaretiyle rüzgar konusunda da liderliğini perçinleyecektir. Güneş ve rüzgar henüz ‘alım garantisi’ olmayan bir alan. Hükümet bu konuda mutlaka adım atmalı…

***

ÇGD Bursa Perşembe Söyleşileri

Sol literatüre getirdiği çığır açıcı düşünsel katkısıyla sadece Türkiye’de değil dünyadaki sayılı düşünürlerinden biri olan; politik-psikolojik romanın büyük ustası Kaan Arslanoğlu, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin konuğu olarak 20 Kasım Perşembe akşamı Bursa’da olacak.

Reşat Oyal Parkı İpekiş kapısındaki ÇGD lokalinde saat 20.00’de başlayacak söyleşiye katılacak olan Kaan Arslanoğlu’nun “Politik Psikiyatri”, “Yanılmanın Gerçekliği”, “Memleketimden Karakter Manzaraları” ile “Evrim Açısından Devrim” adlı çok önemli yapıtları bulunuyor. “Sol insan kişiliğine bir başkaldırıdır” diyen Kaan Aslanoğlu, romanları ve düşünsel yapıtlarıyla insan kişiliğini bütün gerçekliğiyle koyuyor önümüze. Kaan Arslanoğlu’nun “Devrimciler”, “Karşı Devrimciler”, “Yoldaki İşaretler”, “Sessizlik Kuleleri”, “Öteki Kayıp”, “Kuş Bakışı”, “İntihar”, “Kişilikler”, “Kimlik”, “Çağrısız Hayalim” adlı romanları insanı ve onun olanaklarını-olanaksızlıklarını anlamak isteyenler için eşsiz bir kılavuz.

Kaan Arslanoğlu, ‘Sansür ve Hayatta Edebiyatta Sol’da Olmanın Anlamı’ üzerine konuşacak.

Kaçırmayın.

***

Küresel ısınma BUSİAD kantarında

BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen panelde, küresel ısınma sonucu, önümüzdeki yıllarda Bursa bölgesinde meydana gelecek olası değişikliklerin tarım, sanayi ve günlük yaşamda yaratacağı etkiler ele alınacak.

Panel, 22 Kasım 2014 Cumartesi günü saat 13.00’te BUSİAD Evi’nde.

Çok ama çok önemli…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir