Başlıktaki tümce, Türkiye tarihine altın harflerle yazılacak önemli bir saptama. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsü, bugünlerde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) gündemini oluşturmaya başladı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Uzay ve Havacılık Savunma (UHS) Kümelenmesi firmalarının yöneticileri, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) giderek, dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan NASA, yine en büyük uçak ve hava araçları üreticileri Airbus ile Boeing gibi kurumların merkezlerini yerinde inceledi. Bursa açısından bir ilk olan ziyaretler, sanayicilerin ufkunu açtı.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, UHS Konsey Başkanı ve Kümelenmesi Lideri Dr. Mustafa Hatipoğlu ve UHS Kümelenmesi üyesi 18 firma temsilcisi Amerika’da uzay ve havacılık alanında marka olan firmaların üretim süreçlerini yerinde izledi. İlk olarak Orlando’da NBAA Aviation Trade Show’a katılan üyeler, aynı zamanda Houston Havacılık Bölge Kümelenmesi Lideri Dan Seal ile görüştü. Bursalı işadamları, NASA’nın Uzay Uçuş Kontrol Merkezi’ni de ziyaret etti. Bursa iş dünyası temsilcileri, NASA’da görevli Türk Bilim Adamı Sırrı Oğuz ile de bir araya geldi. Sırrı Oğuz’a çeşitli sorular soran ve not alan Bursalı girişimciler, artık “neden Bursa’da da olmasın?” diye düşünmeye başladı.

Bence ilk adım atıldı. “Türk gibi başla Alman gibi devam et” sözünü unutmadan aynen devam…

BTSO heyeti, Houston’daki Uzay Müzesi’ni de gezerek, müze müdürü Melanie Johnson’dan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Heyet, gerçek uzay mekiklerinde verilen uygulamalı eğitimleri yerinde inceledi. Müze yetkilileri ile bir araya gelen BTSO heyeti, BTSO’nun UHS Kümelenmesi ve Gökmen Projesi hakkında bilgiler de aktardı. Bursa’da kurulması planlanan uzay ve havacılık merkezi için işbirliği yapabileceklerini söyleyen Uzay Müzesi Müdürü Melanie Johnson, Gökmen Projesi’nin önemli bir çalışma olduğunu belirterek, BTSO’yu girişimlerinden dolayı tebrik etti.

Merakla etrafa bakan ve ilginç detaylar yakalayan Bursalı sanayici ve işadamları, Houston Yatırım İşbirliği Direktör Yardımcısı Genaro Pena ile buluşarak, ortak çalışma yapabilecekleri alanları da konuşma fırsatı buldular. Heyet üyeleri, Houston Bölgesi Sorumlu Başkonsolosu Ferhat Alkan ve Ticari Ateşe Engin Yaşar ile bir araya gelerek Bursa ve BTSO’nun projeleri hakkında bilgiler sundu.

Bölgedeki uzay ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalarla fikir alışverişinde bulunan UHS Kümelenmesi üyeleri, Alabama’daki Mobile County Valiliği ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından Texas’a geçerek Sugar Land Ticaret Odası yetkilileri ile bir araya geldiler.
BTSO üyeleri, Eve Akredite Firması CEO’su Kevin Jonnes ve Genel Müdür Eray Utucu ile toplantı düzenleyerek, yapılabilecek işbirliklerini masaya yatırdı.

Anladığım kadarıyla Bursa bu tarih itibarıyla artık “kirletici sanayi’den tamamen kurtulmanın yollarını aramaya başladı.

Bursa’nın “Türkiye” adına hareket ettiğini söylersek hata yapmamış oluruz. Örneğin heyet, Boeing Satın Alma Müdürü John Espinosa’yı epeyce sıkıştırmış sanırım. Kurumun çalışmaları ve yatırımları hakkında bilgi alan üyeler, fabrikanın tüm üretim hatlarını ve üretim süreçlerini yakından takip etmişler.

Fotoğraf bile çeken olmuştur.

Çalışmaları dünyaca tanınan MFK Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Mardin de gezide olduğuna göre Bursa atılımın eşiğine gelmiş demektir.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, buradan size bir çift sözüm var; “işinizi ciddiye aldığınızı görüyorum. Hemen Uludağ Üniversitesi ile temasa geçerek konuyla ilgili matematik, fizik, kimya, tasarım, malzeme bilgisi, elektrik, elektronik ve yazılım alanlarında öğrenci yetiştirilmesini istemelisiniz. Yeni yapılanmanın başarısı için konusunda uzman kişiler gerekli. Yeni fikirlere evet ama altyapısı da oluşturulmalı.”

Bu arada BTSO danışman kadrosunu dolduran kişilerin de bir anlamda uçması gerekli…

Herkese kolay gelsin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir