Yarattığı katma değer bir yana sadece istihdam yönüyle de ele alınması gereken tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri, Bursa’nın vazgeçilmez sanayi dalları. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) da bu gerçekten yola çıkarak, bir rapor kaleme almış.

Kara tezgahlarla başlayan serüvenine otomatik makinelerle devam eden sektörde binlerce insan çalışıyor. Vasıfsız olarak işe alınarak meslek sahibi yapılan, ekmeğini kazananlardan söz ediyoruz. Kısa süreli eğitimden geçerek makine başına oturan, ütü yapan, dikiş diken, kalıp çıkaran, moda yaratan, stilistlerden, kreasyon sorumlularından, tekstil, kimya, makine ve elektrik mühendislerinden, şoförlerden, çaycılardan, muhasebecilerden, lojistik elemanlarından, aşçılardan, beyaz yakalı binlerden bahsediyoruz.

Gazetelerin küçük ilan sayfalarına baktığınızda en çok eleman arayan sektörlerden biri tekstil ve konfeksiyon. Açılan işyeri istatistikleri de hep bu iki sektöre götürür sizi. Öyleyse üzerinde dikkatle durulması gerekir. BTSO, bu konuda uzmanlardan yararlanarak alınması gereken önlemleri ve önerileri sıralamış.

BTSO bünyesindeki 18 sektör konseyi harıl harıl çalışıyor. “Bursa büyürse Türkiye büyür” sloganının içini doldurmaya çalışıyorlar. Gökyüzüne baktıklarında orada Türk patentli uydular, uçaklar, helikopterler görüyorlar. Birbirlerinin üzerindeki takım elbiseler, kravatlar, çoraplar, gömlekler ve tayyörler de tekstil ve konfeksiyonu çağrıştırıyor.

Konseylerde yer alan BTSO meclis üyeleri, komite temsilcileri, sektör temsilcileri, bürokratlar, akademisyenler ve ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri bugüne kadar inşaat, enerji, ekonomik ilişkiler ve finans, uzay, havacılık ve savunma alanlarında rapor hazırladılar.

Her biri hükümete ve ilgili bakanlara da gönderilen raporlarda yer alan tespitler ve öneriler oldukça çarpıcı içeriklere sahip.

Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu ve Yerel Strateji” raporunda yer alan bilgilere göre; bir ilk olarak “Uluslararası haksız rekabet koşulları ile mücadele birimi” kurulacak. Birim, karşılaşılan sorunları toplayacak, rapor haline getirecek ve bakanlıklarda lobi faaliyetlerinde bulunacak.

Geleneksel yapı ile dünyaya pazarlanacak tekstil ve hazır giyim ürünlerinin yanı sıra yeniliklere imza atılması da temel önerilerden biri. Bunun için sektörün merkezi konumundaki Bursa’ya “Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi” kurulması isteniyor. Kalkınma Bakanlığı, BEBKA ve BTSO bu konuda işbirliği yapacak. Açılış tarihi 2015 yılı son çeyreği…

Bir başka önemli atılım, Bebe ve Çocuk Hazır Giyim Sektörü. 50 bin kişiyi istihdam eden bu sektör için “Kümelenme” önerisi var. Bu konuda da ilk adımları BTSO atacak…

Türkiye’nin geçen yıl gerçekleştirdiği 152 milyar dolarlık toplam ihracat rakamı içinde tekstil 8.4, hazır giyim ve konfeksiyon ise 17.3 milyar dolarlık ağırlığa sahip. Tüm olumsuz koşullara rağmen 25.7 milyar doları yakalayan sektörün ilgiye ihtiyacı olduğu aşikar. Rapor da zaten bu nedenle oluşturulduğuna göre; Ankara’da çözüm aranması gerekiyor.

2023 yılında Bursa’nın bu alandaki ihracatı en azından 50 milyar dolar olduğuna göre; Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma konularında adım atılması ve desteklenmesi gerek. Nitelikli işgücü, ucuz ve kaliteli hammadde, lojistik köy, bu köye demiryolu ulaşımı, sanayi bölgelerinin kent içinden taşınması, hem yolcu hem de fuar alanı olarak düzenlenmiş gemiler gibi onlarca alanda adım atılması gerekiyor. Kentleşme, havayolu taşımacılığı, demokratikleşme ve yatırımların korunması gibi alanlardaki iyileştirmeleri saymıyorum bile.

Bursa, tarihteki yerini sağlamlaştıracaksa içinden çıkan değerli insanlara da yatırım yapmayı unutmamalı.

Oturup tekstil ve hazır giyimde kaç değerli insanımız olduğuna bakalım önce.

Beden teri yerine beyin teri akıtanların sayısını artırmak olmalı öncelik.

Başaramazsak yok oluruz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir