Yatırımlar yavaşladı
Bursa’da kamu eliyle yatırımlar dışında yatırım yapan yok gibi. Ne yeni bir otomobil, ne yeni bir makine ne de yeni bir tekstil yatırımından söz etmez olduk.
BEBKA desteğiyle ilk çalışmaları başlatılan Bilişim Vadisi dışında atak yapacak, dönüştürecek, ya da çıtayı yükseltecek yatırım müjdelerini özler olduk.
Bu kentte, sadece bakan, tüketen, gününü geçiren ve dalga geçen insanların var olduğunu söylemek istemem. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘görgü ve bilgi artırıcı’ gezileri de olmasa ‘Bursa yerinde sayıyor’ diyeceğim. Son olarak Almanya’da görücüye çıkan makine ve teçhizatlar umarım beğenilmiş ve siparişler alınmıştır…
Gelelim Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin büyük yatırım hedeflerine…
Belediye bu yıl için 1 milyar 240 milyon liralık bütçe yaptı. Eski deyişle 1 katrilyon 240 trilyon lira… Bu miktarın büyük bölümü şu ana kadar harcanmış. Bütünşehir olan Bursa’ya bu kadar küçük bütçe yetmez, yetmeyecek… 17 ilçenin tüm yükü büyükşehire geçince her yerden yatırım istekleri geldi ve sanırım başkan Recep Altepe bir ara bocaladı. Yoksa yağmur suları insan sürüklemez, alt çarşıyı sular basmaz, kaldırımlar insanların ayağının altında kırık dökük kalmazdı… (Kent Meydanı civarı, Altıparmak, Darmstadt)
BUSKİ’nin yatırım bütçesi ise 590 milyon lira olarak kabul edilmişti; sadece yüzde 11’i personel gideri. BUSKİ, Bursa genelinde 400 milyon liralık yatırım yapma kararı aldı ve dereler başta olmak üzere altyapıda epeyce iş yaptı.
Büyükşehir’in Bursa ekonomisine katkısı, yatırımların yerel firmalara verilmesiyle doğrudan ilintili. Açılan ihaleleri alan firmaların Bursa’ya kayıtlı olması, istihdamı olumlu yönde etkiliyor. Mal üretenler, hizmet verenler, işçiler, mühendisler ve taşeronlar hemen herkes nemalanıyor. Alım yapılan tek kalem bile işe yarıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı personel gideri 140 milyon lirayı buluyor. Planlama böyle. Mal ve hizmet alımları 288 milyon, yatırım giderleri 654 milyon 300 bin lira. Yatırımlar bütçenin yüzde 53’üne denk düşüyor. Yani başka bir anlatımla, bütçenin yarısından çoğu yatırımlara ayrılmış bulunuyor. Yatırımdan en büyük payı BursaRay aldı. Tam 132 milyon 100 bin lira ayrıldı ve harcandı. Yeni yolların açılması, alt-üst geçit yapılması, yol ve kavşak yapılmasına da 101 milyon 451 bin 200 lira ayrıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinde arazi ya da konut kamulaştırmalarına 89 milyon 411 bin 120 lira ödeneceği belirtiliyor.
Yeni stadyum projesinin bitirilmesi için gösterilen miktar ise 60 milyon TL. Ama daha çok para gerekiyor. Sanırım gelecek sezona ancak yetişir…
Uluyol’daki adliye binası, Panayır’daki adli tıp merkezi alanı ve İPEKİŞ’in termal kür merkezi yapılmasıyla ilgili yatırımlar da Bursa’yı hareketlendirecek.
Özel sektörün atacağı adımlar ise merakla bekleniyor…