Termik santrala tepkiler artıyor
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) 127 milyon dolarlık yatırımla inşa edilmesi planlanan kömürlü termik santrala karşı çıkanlar, 22 Eylül 2014 akşamı Üç Fidan Parkı’nda halkla biraraya geldi.
Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri ve Dönem Sözcüsü olan Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, Tabip Odası Temsilcisi U.Ü. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Çevre Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Efsun Dindar, DOĞADER Başkanı Murat Demir ve Baro Çevre Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek, Nilüfer Kent Konseyi’nin düzenlediği panelde Bursalıları bilgilendirdiler.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Kimya Odası eski Başkanı Ali Uluşahin, CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı ile tanınırlığını artıran İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Necati Şahin, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Hacer Berna Keser Bilici, Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şube 2. Başkanı Meral Altuntaş, CHP’li Nazım Sevgen, Birleşik Sol Sözcüsü Fahrettin Yayla, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Yüksel Akgün, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Nilüfer Belediyesi eski başkanı Ziya Güney, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi CHP’li Recep Çohan, Yeni Parti eski il başkanı Nuriye Yılmaz, mahalle muhtarları ve Bursalıların katıldığı panelde, Grup Praksis’in söylediği şarkının sözleri dikkatimi çekti…
“TERMİK YAPMA BOŞUNA/ YIKACAĞIZ BAŞINA” sözleri coşku yarattı ve defalarca tekrarlandı o gece… Halkın tercihi bu yönde olmalı ki slogana dönüştü…
Tüm dünya liderlerinin katılımıyla ABD’nin New York kentinde düzenlenen “BM İklim Değişikliği Zirvesi’nden sadece 12 saat önce gerçekleşen panelde termik santralin insan ve çevre üzerinde yaratacağı yıkıcı etkileri tartışıldı.
Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay’ın moderatörlüğünde başlayan panelde ilk olarak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Dr. Efsun Dindar söz aldı. Kömürlü termik santrallerin çevreye olan etkisine değinen Dindar, “Bu tür çevresel projelerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu çok önemlidir. Türkiye’de ÇED raporu resmi bir prosedür olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de, ilgili bakanlığa sunulan ÇED raporlarının yüzde 97’si kabul ediliyor. DOSAB’da ÇED süreci devam ediyor. ÇED raporlarında halkın bilgilendirilmesi çok önemlidir. OSB bölgesi olduğu için burada halkın katılımı yönetmeliklerce bakanlık inisiyatifindedir. Burada maalesef halkın katıldığı bir toplantı yapılmamıştır. Termik santrallerde çevresel etkilerin en büyüğü hava kirliliği daha sonra sera gazı emisyonları, su, toprak kirlilikleri ve küresel ısınma ile iklim değişikliği olarak görülmektedir” dedi. Konusuna hakim bir konuşma yapan Dindar, TMMOB İKK’nın hazırladığı ayrıntılı rapordan kesitler sundu. Panele Bursa Tabip Odası adına katılan Prof. Dr. Kayıhan Pala ise, termik santrallerin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Termik santrallerin etkisinin yüz kilometreye kadar ulaşabildiğine dikkat çeken Pala, “Kömürlü termik santraller insan sağlığı açısından baş belası. Eğer bir insan termik santralin olduğu bölgede yaşıyorsa çocuklarda astım, yetişkinlerde ise akciğer kanseri riski büyük ölçüde artmaktadır. Türkiye’de bir yılda trafik kazasında 4 bin kişi ölüyor. Trafik, Türkiye’de en büyük sorun iken, bir yılda kömürlü termik santralin etkilerinden dolayı 7 bin 900 kişi hayatını kaybediyor. Bursa, kanser ölümlerinin en yüksek olduğu illerden bir tanesi” diye konuştu.
Ölüm kapımızda ve AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile BTSO Başkanı İbrahim Burkay “santral yapılsın” diyebiliyor!!!
Panelde TMMOB Bursa İKK Sekreteri Remzi Çınar, kurum olarak termik santrallere her zaman karşı olduklarını belirtirken, Bursa Barosu Çevre Komisyon Başkanı Av. Eralp Atabek, hukuksal süreç, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, tarımsal etkiler ve DOĞADER Başkanı Murat Demir de termik sürecinin engellenmesi için yapılması gerekenleri anlattı.