Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) yönetiminin aldığı kararla hayata geçirilmesi düşünülen ve ekonomik ömrü 25 yıl olan termik santrale karşı çıkan örgütler arasına, dünyaca ünlü çevreciler de katıldı.

13 Eylül 2014 akşamı Mudanya’ya demirleyen uluslararası çevreci sivil toplum örgütü Greenpeace’in simge gemilerinden ‘Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı)’, 14 Eylül Pazar günü Bursa’ya sahip çıkanların ziyaretine açıldı.

Dolup dolup taştı desem yeridir…

Kömürlü termik santrallerin etkilerine dikkati çekmek amacıyla Mudanya’ya gelen gemide basın toplantısı da gerçekleşti. BUDO iskelesinin yanından hızla gemiye doğru giderken önce Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve eşi ile karşılaştım. İl yönetiminden Bilişim Sorumlusu Hasan Taşkut, İl Sekreteri Fatma Belgin Gökçe, diğer partililer ve duyarlı tüm Bursalılar yerlerini almıştı.

Onları tebrik ederim…

Trafik nedeniyle 15 dakika gecikerek gittiğim geminin alt katına inmem ve dar bir koridorun ardından açıklamaların yapıldığı 50 metrekarelik salona girmem 3 dakikamı aldı. Karşımda DOĞADER Başkanı Murat Demir, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Pınar Aksoğan ve Buket hanım vardı.

Gemi kaptanı Peter Willcox da daha sonra açıklamalar da bulundu. Willcox, Greenpeace’in, kömürlü termik santrallere karşı uzun süredir kampanya yürüttüğünü söyledi. Yaklaşık 18 yıl önce Türkiye’de termik santral karşıtı bir gösteri sırasında gözaltına alındığını hatırlatan kaptan, “O zaman aklımda kalan önemli noktalardan biri, özellikle insanların evlerinde güneş enerjisini su ısıtmak için kullandığı ve bu konuda büyük bir potansiyel olduğu yönündeydi. Güneş ve rüzgar kaynaklarının bu kadar fazla olduğu Türkiye’de kömürü elinde tutanların insanları kömür kullanmaya zorlaması beni çok sinirlendiriyor. Kömür, iklim değişikliği bakımından yakılabilecek en kötü yakıttır. Türkiye’ye yazık oluyor” dedi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) ve Uludağ’daki Kozağacı’nda termik santral kurulması amacıyla hazırlık yapıldığı yönünde bilgiler aldıklarını da kaydeden Willcox, tüm bu olumsuzluklara karşı çıkan kişi, kurum, kuruluş ve derneklere destek olmak için Mudanya’ya geldiklerini söyledi. Kaptan Willcox bizden çok bizi düşünen sözleriyle takdiri hak etti.

Gelelim Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ve Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir’e… Verdikleri mücadelede dünyanın en ünlü çevre örgütü Greenpeace ile işbirliği yapmalarından mutlu oldum. Çıtayı bu kadar yükseltmeleri, konunun uluslararası arenaya taşınmasını da beraberinde getirdi. Şimdi kömür santrallarına makine ve teçhizat satacak Avrupalı şirketler, bir kez daha düşünmek zorunda. Belki de geri adım atmak zorunda kalacaklar…

Gemi bugün de Mudanya’da. Etkinlikler kapsamında gemi önünde stant kuran Bursa Tabipler Odası ekibi de ücretsiz sağlık taraması yaptı. Ziyaretçilere sevgili arkadaşım Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın ‘Kömürlü termik santralların sağlık etkileri’ kitabı da hediye edildi.

Yolunuz açık olsun…

XXX

Tebrikler Kılıkçıer

Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayiciler Derneği’nin (RUMELİSİAD) 2. Olağan Kongresinde Avukat Erol Kılıkçıer‘in listesi yönetime seçildi. Ömer Kumova, Ali Ademoğlu, Zarif Alp, Ersin Birnican, Ferdi Yılmaz, İbrahim Özhan, Alper Özalp, Serhat Ayti, Melek Altay Ulubay ve Taner Bolcan yeni yönetimi oluşturdu. Başarılar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir