Mimarlar kente dokunmak istiyor
30 Mart 2014 seçimlerinin ardından arka arkaya gelen haber ve bilgiler, Mimarlar Odası Bursa Şubesi’ni harekete geçirdi. Daha 2010 yılında yaptıkları uyarılara ve işbirliği çağrılarına dahi yanıt alamadıklarını dile getiren şube başkanı Can Şimşek, önceki gün tüm görüş ve önerilerini içeren tarihi bir basın toplantısı yaptı.
Kentin geleceğine ilişkin tüm projelerin “en ucuz ve en kısa süre” gibi bilimsellikten uzak ölçütlere göre ele alındığından yakınan Şimşek, Büyükşehir Belediyesi’nin akademik odalar ile diğer kent dinamiklerinin görüş ve önerilerini dikkate almayan tavrına karşı olduklarını haykırdı.
İşbaşındaki belediye başkanlarına, “Mimarsız mimarlık, plansız şehircilik yapmayın, unutmayın: Bursa hepimizin. Bursa, çocuklarımıza bırakacağımız bir mücevherdir” diye seslenen Mimarlar Odası Şube Başkanı Can Şimşek, bir süre önce Atatürk Stadyumu, Atatürk Spor Salonu, Kapalı Yüzme Havuzu ve Atatürk Lisesi için geliştirilen ‘Meydan” konusunda düzenledikleri toplantının ve önerilerinin dikkate alınmasını istedi. Daha o günlerde “daha güzel bir Bursa için birlikte çalışalım” önerisi getirdiklerini kaydeden Şimşek, belediyeden konuya ilişkin tek bir ses duymadıklarını ifade etti. Büyükşehir’den “Buyurun gelin, görüşelim” de dahil herhangi bir ses gelmemesi üzerine önerilerini billboardlara taşıyarak kamuoyuyla paylaşma yoluna gittiklerini kaydeden Şimşek, “Gelinen nokta Bursa için sözün bittiği yerdir; içler acısıdır” demeyi de ihmal etmedi.
Türkiye genelinde yarışma açılarak gerçekleştirilen proje sayısının 6-7, oysa Almanya’da bu sayının 800 olduğunu kaydeden Şimşek, “Büyükşehir Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı yetkilileri sadece ucuz ve kısa süre kriterleriyle hareket ettiklerini söylediklerinde konu daha da çarpıcı hale geldi” diye konuştu.
Yaşadığımız dünyada imar konularında mimarların görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan Şimşek, “Yöneticiler, kenti kendi zevklerinde göre inşa edemezler, kent kimliği, kent kültürü, toplumsal bellek böylesine yok edilemez” sözleriyle çok şey anlattı.
Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne girmesi başarısında meslektaşlarının öncülük ettiğini hatırlatan Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin artık “şapkasını önüne koyup düşünmesini” istedi.
“Kente karşı sorumluluğumuz gereği sıklıkla vurguladığımız ‘Kentin imarında Yerel Yönetimlerle Birlikte Çalışalım’ söylemlerimiz, yerel yönetimlerce bir arz gibi algılanmakta; Mimarlar Odası olarak böylesi bir çabaya muhtaçmışız da yöneticilerden yardım talep ediyormuşuz gibi bir hava yaratılmaktadır” diye konuşan Şimşek, Bursa için gelecek kaygısı taşıdıklarını da söyledi.
Bakın mimarlar ne istiyorlar;
– Kent Meydanı AVM ile Osmangazi Belediyesi arasına, Bursa kentinin hak ettiği meydan.
– Bu alana ilişkin proje yarışması ve seçilen projeler arasından seçimin Bursa halkına bırakılması.
– Atatürk Stadyumu’nu kapsayan alan için, şeref tribününün korunması kaydıyla yine aynı yöntemi kullanarak yarışma.
– Atatürk Spor Salonunun bulunduğu alana Türkiye’nin en iyi kapalı spor kompleksinin yarışma yöntemi ile belirlenmesi.
– İpekiş’in kamulaştırılması ve projesinin yine yarışmayla belirlenerek Türkiye’nin en görkemli tekstil ve Endüstri Müzesi yapılması.
– Atatürk Lisesi’ne kapsamlı bir tadilat yapılması ve modern bir eğitim kurumunun ortaya çıkarılması.
Mimarlar kente dokunmak istiyor. Hepsi bu…