Tekstilkent Bursa’ya yakışır
Sanayi ve Ticaret eski İl Müdürü Mahmut İnan, üreten, izleyen, proje öneren bir kişi olarak hep dikkatimi çekti. Ne zaman kentte yeni bir yatırım kararı alınsa, ne zaman kentle ilgili önemli bir gelişme olsa hemen harekete geçen İnan, inandığı doğruları kamuoyu ile paylaştı. Akılcı önermeleri arasında hep kentin geleceği ön plandadır. İncelediği konuları derinlemesine bilir. Tıkandığı noktalarda ‘işi bilenlere’ danışır.
Son önermesi ‘Yıldırım Konfeksiyon Merkezi’. Kısaca TEKSTİLKENT olarak adlandırdığı projesi, şimdi Yıldırım Belediye Başkanı İ. Hakkı Edebali’nin önünde.
İnan, Anadolu’dan gelerek ekmek parası için çalışmaya başlayan insanların yarattığı konut kirliliğinin, uygulanacak kentsel dönüşüm yasası ile değişebileceğinin farkında. Çarpık sanayileşmenin getirdiği sorunların çözümü için de ‘Merdivenaltı Dönüşüm’ öneren İnan, genç ve dinamik nüfusun istihdamı açısından bu konunun atlanmamasını istiyor.
Konfeksiyon ve hazır giyim sektörünün özellikle bebe ve çocuk giyimi üzerine çalışanların, Vişne Caddesi ve etrafına konuşlandığına dikkat çeken İnan, Yıldırım Belediyesi’nin bu konuya eğileceği müjdesini de vermeden geçmiyor.
Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (BEKSİAD) üye olan firmaların ürettiği ve etiketinde ‘Türk Malı’ yazan ürünlere olan rağbet ise projeye ayrı bir parantez açılmasını beraberinde getiriyor.
Projenin amacı
1-Çarpık kentleşmenin ve çarpık sanayileşmenin önüne geçmek,
2-İlçede yeni istihdam alanları oluşturmak ve istihdamı yüzde 100 artırmak,
3-Bursa ve ülke ekonomisine katkı koymak,
4-Bebe ve çocuk konfeksiyonunda dünyada söz sahibi olmak,
5-İlçenin çarpık görüntüsünü ortadan kaldırarak insan onuruna yaraşır mekanlar oluşturmak.
Projenin evreleri
1-Bu projeye dahil olabilecek mahalleler, yeni alanlar belirlenip, imar planı değişikliğine gidilerek bölge ’Ticari Alan’ olarak planlanmalı.
2-Belediye bünyesinde bu ’Merdivenaltı Dönüşüm Projesi’ni üstlenecek Merdivenaltı Dönüşüm Şirketi kurulmalı.
3-İlgili sektör temsilcilerinin görüşleri de alınarak Hazır Giyim ve Konfeksiyon üretimi yapılabilecek, değişik büyüklükte tip proje geliştirilmeli.
4-Hali-hazırdaki gerek konut gerekse işyeri sahipleri ile anlaşmalar sağlanarak tip projelerden uygun oranda hisse sahibi olmaları sağlanmalı.
5-Geriye kalan hisseler uygun şartlar ve şeffaf ihalelerle bu işi gerçekten yapacak ve spekülasyon düşüncesinden uzak işverenlere satılmalı.
6-Proje detayları ortaya konulduktan sonra Merdivenaltı Dönüşüm Şirketi’ hükümetin de desteğiyle uygun kredi temin ederek projenin uygulamasına geçmeli.
7-Yukarıdaki modelin yanında TOKİ yetkilileriyle görüşülerek, bu projede TOKİ’nin de yer alması sağlanmalı.
Proje üretim ağırlıklı konfeksiyon atölyelerinden oluşacağı gibi aynı zamanda sektörün ticaret ve moda merkezi olma vizyonu çerçevesinde uygun ticari ve sosyal donatı alanlarıyla bütünlük sergileyen konsept proje olarak detaylandırılmalı.
Bu merkezde ayrıca; Satış reyonları, moda-defile-sergi salonları, Ar-Ge Merkezi, konferans salonları, parklar, banka şubeleri, restoranlar, fitness salonu ve spor alanları, gümrükleme, lojistik, reklam ajans büroları, yönetim merkezi binası ve Konfeksiyon Meslek Yüksek Okulu bulunmalı…
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve milletvekillerinin desteğiyle bu proje tıkır tıkır yürür.
İlk adım atıldı, artık sıra siyasilerde…