Bursa’nın merkezinden 15-20 dakika içinde ulaştığımız 31 bin nüfuslu (kış aylarında) şirin bir ilçe Mudanya. Yaz aylarında serin, kış aylarında ılık ve yağmurlu bir havaya sahip olan ilçenin en büyük sorunu trafik ve taşınması gereken yapılar…

Özellikle haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında ‘yazlıkçılar’ın da gelmesiyle birlikte nüfusu 150-200 bin kişiye çıkan Mudanya, şimdilik tıkanan ama yakın gelecekte hareket etmekte zorlanan araçlarla dolacak. Öyle görünüyor. O zaman çözüm bulmak gerek.

Avan planda ne var ne yok bilemiyorum; ancak dışarıdan bir göz olarak önerilerim olacak.

Göynüklü’den başlayarak aşağıya doğru indiğimizde manzara harika. Kaşıkara’nın oradan kuzeye doğru baktığınızda karşı kıyıda olan her yerleşim birimini görmek mümkün. Yeni Devlet Hastanesi’ni geçerek biraz daha aşağıya doğru araçlar hızlanmaya başlıyor. 3 şeritli yol, yeni asfalt, bariyerler, ışıklandırma güzel. Sadece 2 dakika sonra apartmanlar karşılamaya başlıyor insanları. İDO’nun iskelesini kullananlar sağa doğru kıvrılıyor kavşaktan. Minibüslerden inenler ise yaya olarak 300 metreyi yürümek zorunda. Yola devam ettikçe 6 şeritli yoldan karşıya geçmek isteyen insanlarla karşılıyorsunuz. Oldukça yoğun olan trafik, tehlike arz ediyor.

Biraz sonra yolun sağında dev bir fabrika karşılıyor sizi. Prysmian… Türkiye’nin en büyük kablo üreticilerinden biri. Deniz manzaranız kapanıyor metrelerce. Sonra üst geçitin oradan sağa dönenler dikkat çekiyor. Balıkçıların olduğu bölge. Kira ödemiyorlarmış, çıkın kararı gelmiş bile. Belediye sanırım oraya yeni bir plan uygulayacak. Bence daha güzel bir düzenlemeyle yine balıkçılar olsun orada…

O dev alışveriş merkezi de aynı bölgede. Myrlea antik kentinin üzerine yapılan hani, Kipa… Bir başka kütle daha var orada. Pazar günleri daha çok kadınlara yönelik giysi satılan teneke kütle. Gereksiz…

Dönelim ve devam edelim. Yolunuz sadece 1 dakika sonra BUDO iskelesinin olduğu insana ‘işte geldik’ dedirten yerdesiniz. Solunuzda park alanı, önünüzde yunus heykeli ve siz daracık bir caddede ilerlemeye başlıyorsunuz. İlerleyebilirseniz… Cadde esnaf dolu. Deniz, bu dükkanların ardında ve siz park yeri aramaya başlıyorsunuz. Kaldırımlar çok dar, yürümek zor… 50 metre, 100 metre… 150 metre… 200 metre… Yer yok. Okları takip ederek sola dönüp Bursa istikametine doğru devam ediyorsunuz. Sinirli değilseniz aynı senaryoyu bir kez daha deniyorsunuz. Yer bulursanız şanslısınız ve biraz hava almayı başarıyorsunuz.

ÖNERİLER

Şimdi ilk iş Kipa’yı taşımak olmalı. Gelsinler park alanının altına 3-4 kat kapalı otopark yapsınlar. Belediye de onlara yeni bir yer göstersin. Ayrıca belli alanlar kamulaştırılarak mekanik otoparklar çoğaltılabilir.

Prysmian… Asıl büyük taşınma alanı burası. Dünyanın yatırımı var biliyorum ama bir kentin geleceği söz konusu… Valilik, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Büyükşehir Belediyesi ve Mudanya Belediyesi el ele verirse bu fabrika Bursa’da organize sanayi bölgelerinden birine taşınabilir… Ucuz arsa, enerji, su, düzenli ulaşım gibi cazip teklifler işe yarayabilir.

Mudanya kuzeyden esen rüzgarlarıyla ünlü bir yer. Rüzgar enerjisinden enerji elde etmek mümkün ise lütfen hemen harekete geçilsin. 600 metre yükseklikte dağ, bu işe uygun olmalı. Mudanya Belediyesi Meclis üyesi, Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP Grup Sözcüsü, BTSO Meclis Üyesi, EMO Bursa Şubesi eski başkanı Erdal Aktuğ bu konuda bir şeyler yapabilir, eminim.

Başkan Hayri Türkyılmaz, CHP Meclis Üyeleri Metin Uyanık, Erkan Altıntaş, Mustafa Ay, Akın Poroy, Erdal Aktuğ, Zeynep Şen, Hayati Samast, Özgür Özkumit, Hüseyin Esen, Metin Bağcı, Servet Usta, ilke Özşen, Mahmure Uçar, Ali Polat…

AK Partili üyeler; Fatih Pulat, Kadir Kahraman, Mevlana Şimşek, Hasan Er, Andaç Akengin, Kadir Doktur, Mehmet Kaldırım, Mansur Dergah Alkan ve

MHP’li üyeler Fatih Şenöz, Yaşar Ardıç ile İ. Hakkı Karaaslan’a büyük iş düşüyor.

Mudanya, Bursa’nın da geleceğidir…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir