Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu olan, Bursa’nın en büyük fayda kuruluşu unvanlı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), yol gösteren, yordam öğreten ve yollardaki taşları temizleyen yeni bir görev daha üstleniyor. Oda, Bursa’nın geleceğinde rol oynayacak, marka yaratacak, yurtdışında büyüme kapasitesi olan şirketlere, girişimcilere ağabeylik yapacak. Bu kavrama kısaca ‘mentorluk’ diyoruz. Gelin bu kavrama birlikte bakalım…

Mentor kısaca; rehber, akıl hocası ve yol gösterici olarak tanımlanabilir… Sizin içinde olduğunuz ya da daha başında bulunduğunuz yolda karşınıza çıkacak zorluklara karşı sizi hazırlayacak kişi ya da tüzel kişiye mentor diyebiliriz. Şimdi BTSO, alanlarında başarı sahibi olmuş, para kazanmış, saygın kişilerle yeni girişimcileri tanıştıracak. Onların birlikte yola çıkması için uygun atmosfer oluşturacak.

Yaptığım kısa araştırmada yeni kurulan bir şirketin ayakta kalması, emeklemesi, sonra da koşmaya başlaması için ortalama 12 yıl geçmesi gerekiyor. Arsa alınması, fabrika kurulması, makinelerin getirilmesi, montaj, eleman alımı, hammadde temini, yasal zorunluluklar, teknolojik altyapı, yemek, sigorta, maaş, tıbbi gereklilikler, müşteri ilişkileri, üretim, pazarlama, fuarlar ve ihracat gibi onlarca kalem işle meşgul olmak öyle dışarıdan göründüğü kadar kolay değil… Bunun için sabırlı, gözüpek, bilgili, risk alabilen ve parmakları oynayan kişiler gerekli…

İnsanın kendisine uygun mentoru bulması, ona ulaşması ve onunla beraber çalışması her zaman kolay değil. Gerek mesleki, gerek ilmi, gerekse ruhani anlamda birçokları kendilerine ‘üstat’ veya ‘hoca’ tayin ettikleri kişi ya da kişilerle zaman geçirebilmek, onların uygulamalarının içinde olmak için kimi zaman binlerce kilometre seyahat etmeye, aylarca evlerinden ve sevdiklerinde uzakta olmaya katlanırlar.

Örneğin Uzakdoğu’da birçok Zen öğrencisinin aylarca tapınaklarda çıraklık yaptığını, belli olgunluk seviyesine gelene dek mentorlarıyla biraraya gelemediklerini duyarız. Sordukları sorulara yanıt alamaz, onlara verilen işleri sorgusuz sualsiz zamanında yerine getirirler.

Mentorun vereceği bilgiyi alabilmek için kişinin belli bir kafa yapısına, disipline ve bakış açısına sahip olması gerekir.

 

NE İSTEDİĞİNİZİ BİLİN

 

Bir Zen ustası nehir kıyısında meditasyon yaparken yanına genç birisi gelir ve ona “Senin öğrencin olmak istiyorum” der.

“Neden” diye sorar Usta.

“Çünkü Tanrı’yı bulmak istiyorum” diye cevap verir genç adam.

Usta aniden ayağa fırlar ve bu genç adamı ensesinden sertçe tutarak kafasını suyun içine sokar. Genç adam ne kadar çırpınsa da suyun altından kafasını kurtaramaz, 2-3 dakika suyun altında çırpınır. Sonra, usta genç adamın kafasını sudan çıkarır.

Genç adam yutmuş olduğu suyu öksürerek çıkartır, bir süre sık sık nefes alır, ciğerlerine oksijen dolmasını bekler, birkaç dakika içinde kendine gelir.

Usta sorar; “Başın suyun altındayken en çok neyi istedin?”

“Tereddütsüz hava” diye yanıt verir genç adam.

Usta; “Peki, öyleyse git evine ve Tanrı’yı da en az o kadar istediğin zaman gel bana” der.

Kıssadan hisse…

Şimdi hemen “www.btso.org.tr/mentor bölümünde yer alan formu doldurmanız gerekiyor. Bu formda doldurulan bilgilere göre firmaların, TÜBİTAK 1601 Desteği ölçülerine uygun olup olmadıkları değerlendirilecek. Ardından şartları sağlayan firmalara daha detaylı bir tanı çalışması yapılacak. Firmalar, elektronik değerlendirme, saha ziyaretleri ile 360 derece yetkinlik analizi, Ar-Ge, inovasyon eğitimleri, mentörlük eylem planı, 3 ya da 6 ay birebir destekler ortaya çıkacak.

Tebrikler İbrahim Burkay. Tebrikler BTSO…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir