Bursa milletvekilleri Önder Matlı ve Hüseyin Şahin’in de aralarında bulunduğu bir grup milletvekilinin imzaları ile TBMM Başkanlığına sunulan ve torba içinde ağırlığıyla öne çıkan “yeniden yapılandırma yasa taslağı” Plan ve Bütçe Komisyonu’nda son şeklini aldı.

Türkiye tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi olma özelliğini taşıyan tasarıyla 100 milyar liralık vergi, prim, idari para cezaları yeniden ele alındı. Vergi, askerlik para cezası, öğrenci kredisi, trafik, köprü ve otoyol para cezalarına taksit olanağı geldi.

Yasanın yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara ait faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacaklar yeniden yapılandırılacak.

36 AYA KADAR TAKSİT

Borçların yeniden yapılandırılması için yasa yayım tarihinden itibaren 2 ay içinde başvuru yapılması gerekiyor. Borçlar, 2 ayda 1 olmak üzere 18 taksit, bir başka anlatımla 36 ayda ödenebilecek. Bu kapsamda, 6 taksit için yüzde 1,05; 9 taksit için yüzde 1,07; 12 taksit için yüzde 1,10; 18 taksit için yüzde 1,15 katsayısı uygulanarak ödeme yapılacak. İlk taksit ödeme süresi içinde borcun tamamen ödenmesi halinde herhangi bir katsayı çarpımı söz konusu olmayacak.

BAĞKURLULARA KOLAYLIK

2014 Nisan ayı itibarıyla ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi gibi borçlar da yasa kapsamında yeniden yapılandırılacak.

Bağkur ve SSK uyarınca tescilleri yapıldığı halde prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlar 4 ay içinde başvurmaları halinde durdurulan süre için ödeyecekleri primin hesaplatılmasını isteyebilecek.

DUL KADINLAR

Çok sayıda dul kadın babası ve ölen eşinden iki maaş üzerinden sosyal destek aldığı için 10-15 bin liralık cezayla karşı karşıya kalmıştı. Bunu ödeyemediği için evine haciz giden binlerce dul kadın da barıştan yararlanabilecek. Yapılandırmadan, boşandığı halde eski kocasıyla yaşamaya devam ederek usulsüz maaş alanlar da yararlanabilecek.

ESNAF RAHATLAYACAK

Üyelerin oda ve borsalara, oda ve borsaların TOBB’a olan aidat ve katılma payı borçları 8 taksitte ödenirse faizinden vazgeçilecek.

YAŞLILAR NEFES ALACAK

30 Nisan 2014 tarihine kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50’sinin ödenmesi halinde geri kalan ceza ve gecikme cezası tahsil edilmeyecek. 65 yaş üstü vatandaşlara yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan cezalar terkin edilecek. Ancak alınan tahsilatlar iade edilmeyecek.

GÜMRÜK VERGİ VE CEZASI

30 Nisan 2014’ten önce ödenmemiş gümrük vergileri ve cezaları ile bunlara bağlı idari para cezaları ve faizinden enflasyon farkının ödenmesi halinde vazgeçilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir