Geçenlerde pasaport almak için gereken dokümanları hazırlarken, karşıma fotoğraf gerçeği çıktı. 4 adet biyometrik çekilmiş fotoğraf gerektiğini biliyordum ama fotoğrafçının “Amerika mı Avrupa mı?” sorusuyla irkildim.

“Anlamadım, ABD için ayrı Avrupa için ayrı özellikte fotoğraf mı isteniyor?” dedim. Fotoğrafçı genç gülümsedi.

Demek ki ben yurtdışına arada bir (10 yıl oldu) çıktığım için prosedürleri de atlamışım…

Neyse gelelim konumuza.

Türkiye’nin ihracatçıları ile aksatmadan ve afları beklemeden belli düzeyde vergi ödeyen işadamları- iş kadınları devletten yeşil pasaport istiyor. Gümrüklerde oyalanmamak, vizelerden muaf olmak gibi kolaylıklardan yararlanmak, birazcık fark edilmek hoşlarına gidecek. Motivasyonları artacak…

Bence haklılar…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın (Cumhurbaşkanı adayı artık) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamanın ardından harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hazırlıklara başladıklarını ancak ayrıntıların zaman alacağını söyledi.

“Belki oda başkanlarına, belli oranlarda ihracat yapanlara” şeklindeki sınırlayıcı kelimeler benim hoşuma gitmedi…

Her sıkıştığımızda “aman ihracatı artıralım, aman döviz gelsin, aman yurtdışında yeni pazarlar bulalım” söylemlerinin muhatapları sadece ihracatçılar değil oysa.

Örneğin devlet memurlarından 3’üncü dereceye gelenler de yeşil pasaport alıyor. Milli istihbaratta çalışan elemanlara da kolaylıkla pasaport verilebiliyor.

Hem bu ülke Kuzey Irak Kürt Yönetimi başındaki Mesud Barzani ve Celal Talabani’ye kırmızı pasaport vermedi mi bir zamanlar… Onlar ne ihraç ediyorlardı? Hadi o da sır kalsın!

Ülke içinde aranırken Malatyalı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı nasıl oldu da pasaport taşıyabildi? Mehmet Ağar’a sorun o iyi bilir neler olduğunu…

Yeşil pasaport sanayici ve işadamı ya da is kadınlarına hız kazandıracak. Rekabet etme şansı verecek. Toplantılara zamanında yetişmek, ürünleri sergilemek, fuarlarda yer almak ve zaman kaybı yaşamamak Türkler için çok önemli.

Belli oranlarda vergi ödeyenler de çıkarılacak yasada yer almalı. Ülke içinde muteber olan, devletin iş yapmasında ya da maaş ödemesinde temel gelir kaynağı olan vergi konusunda titizlik gösteren girişimcilerimize mutlaka yeşil pasaport verilebilmeli.

Bu konuda atılacak adımlar, Türkiye’nin önünü de açacaktır. Saygın insan psikolojisi, prestijli konum, hız ve rahatlık iş dünyasında karşılığını bulacaktır.

Yeşil pasaport verilmesi düşünülen ayrıcalıklı gruplar içinde müzik adamları, sinemacılar, ressamlar, yazarlar, bilim insanları ile sporcular da yer almalı.

Her biri dünya çapında olan sanatçılarımızın ülke tanıtım ve markalaşmasındaki ağırlıkları tartışılmaz. Ne kadar iyi ürün yaparsanız yapın, ne kadar vergi öderseniz ödeyin M. Nuri Ceylan’ın yarattığı etkiyi yakalamamız mümkün değil… Ceylan’ın “Bu ödülü yalnız ve garip ülkeme adıyorum” sözleri kulaklara küpe olsun. Ülkenin güzelliklerini anlatmak için binlerce cilt kitap yazsak bile, bu sözün yarattığı etkiyi yaratmamız mümkün değil.

Bir filmi seyrettiğinizde sizde bıraktığı etki yıllarca devam eder. Gerçeklerle hayaller arasında önemli dönemeçtir film. Bir mimarın eseri yüzyıllarca ayakta kalır. Bir sporcunun başarısı internet ortamında defalarca görüntülenecektir. İşte tüm bu nedenlerle pasaport verirken gözetilmesi gereken kıstaslar dikkatle seçilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir