Türk halkının cebinden çıkanlara baktığımızda, “bravo bu halk çok zengin olmalı” demek mümkün. Oysa gerçekler hiç de göründüğü gibi değil…

Halkın her ay ödemek zorunda olduğu elektrik, su, telefon, cep telefonu, doğalgaz ve kira zaten asgari ücreti geçiyor. Mutfak, eğitim, tatil ve kültüre ayrılan harcamalar da epeyce yüksek olduğuna göre; “Türkler nasıl geçiniyor?” sorusu, üniversitelerde tez konusu olmalı…

Evinde özel televizyon kanalları olanları, emlak vergisi ödeyenleri, çevre ve temizlik vergisi vermek zorunda kalanları saymıyoruz daha…

Üniversitede çocuğu ya da çocukları okuyanları, askerdeki oğluna harçlık gönderenleri, aniden kaybettiği yakınına mezar yeri satın alanları, oğlunu-kızını evlendirirken cebinden milyarlarca lira çıkan anne ve babaları da saymıyoruz…

Ailesiyle birlikte gezmek için ya da işine gidip gelirken kullanmak için aldığı otomobile binlerce lira ödeyen babayı da

Bugün sizlerle otomobilinize koyduğunuz her litrede devlete ödediğiniz vergiyi paylaşacağım. Biraz farkındalık yaratmak adına…

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun verilerine göre; ortalama benzin fiyatı 5 Türk Lirasını geçti. Buna göre benzin fiyatının yüzde 59,2’lik kısmını vergi, yüzde 32’sini ürün maliyeti ve yüzde 8,8’ini de piyasada faaliyet gösteren şirketlerin karları oluşturdu.

Yani sizin her litrede ödemek zorunda kaldığınız 5 liranın yaklaşık 3 lirası vergi. Hemen kaynağında kesilen vergi, hükümetin önemli gelir kaynaklarından biri.

O nedenle “devlet asla batmaz.”

Türkiye’de 95 oktan kurşunsuz benzinin vergisiz litre fiyatı mayıs ayı itibarıyla 2.03; motorinin vergisiz fiyatı 2,05 lira olurken; Avrupa Birliği’nin 28 üye devletinde ağırlıklı ortalama 95 oktan kurşunsuz benzinde 1,91, motorinde ise 2,01 Lira olarak gerçekleşti.

Dünyanın en ucuz benzini ise sosyalist bir iktidar tarafından yönetilen Venezuela’da… Bu ülkede benzinin 1 litresi için halk 1 cent ödüyor. Bir başka anlamda 1 depo benzin 1 dolardan daha ucuza doluyor.

Anladınız siz!

23 Haziran 2014 tarihli bir başka araştırmaya göre dünyada benzinin litre fiyatı ortalama 1,35 doları buluyor. Aynı tarihte Türkiye’de ise benzin 2,38 dolardan halka ulaşıyor. Özetlemeye çalışalım; Türkiye’de evinden çıkıp bir akaryakıt istasyonuna giden ve 100 liralık benzin alan vatandaş, 60 lirasının devlete vergi olarak gittiğini bilmeli.

Akaryakıt fiyatlarının ülkelerin gelişmişlik ya da bir başka anlatımla gelir düzeylerine göre kıyaslanmasında da Türkiye hep birinci sırada.

Norveç’te 1 litre benzinin fiyatı Türkiye’den sadece 23 cent daha pahalı. Ancak Norveç’te bir işçi 36 bin Kron maaş alıyor. Bir başka anlamda 10.000 Türk Lirası… Türkiye’de asgari ücretle 190 litre civarında benzin alınabilirken; Norveç’te asgari ücret alan bir işçi 2 ton benzini evine götürebiliyor.

Türk halkı mucize yaratıyor diyelim.

Birileri de bize bu benzinin neden bu kadar pahalı olduğunu anlatsın arkadaş.

Bu kadar verginin müsebbibi kim ya da neden?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir