Bursa, sanayicilerin mutlu olduğu, üreten-ürettiren ilişkilerinin nispeten iyi olduğu illerin başında geliyor. Batılı şirketlerin iri kıyım olanları da fırsatı kaçırmıyor doğal olarak. Su var, kalifiye eleman var, hammadde var, pazar var, dağ var, deniz var, kebap var… En önemlisi şimdilik de olsa huzur var…

Geçtiğimiz günlerde Alman devlerinden Bosh’un, Bursa üretim tesislerine bir yenisi daha eklendi. 850 milyon lira harcanarak hayata geçirilen tesiste otomotiv sektörüne enjektör üretiliyor ve 500 kişiye istihdam sağlanıyor.

Tek kelimeyle tebrikler…

Törene katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın sözleri dikkat çekti. Sağlam adımlarla devam eden, niyeti üretmek olan tüm girişimcilerin yanında yer aldıklarını ve çeşitli kolaylıklar sağladıklarını kaydeden bakan Işık, Bosh yetkililerinden inovasyon ve Ar-Ge merkezlerini Türkiye’ye getirmelerini istedi. Bakan Işık özetle şunları söyledi; “Türkiye’ye güvenenler zarar etmedi. Her zaman karlı çıktı. Bu tesis bunun en güzel örneklerinden biri. Bosch daha çok yatırım yapmak istiyor ancak yatırım maliyetleri içinde en büyük payı arsa fiyatları oluşturuyor. Oysa bunun çözümünde herkese iş düşüyor. Bosch yetkililerine ileri teknoloji yatırımları için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Yer tahsis edeceğiz, her türlü sorunları çözeceğiz. Ar-Ge yatırımlarının yüzde 40’ını karşılıyoruz. Bursa’da nitelikli çok sayıda elemanımız mevcut. Bosch burada adım attığında yanında olacağız. Kas gücünden beyin gücüne geçişi tamamlamalıyız. Beyin gücüne evrildikçe kadınlarımızın istihdamı da artacaktır.”

Bakan Işık’ın çağrısı sanırım yerini bulmuş olacak ki kürsüye çıkan Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, konuşmasının büyük bölümünü inovasyon ve Ar-Ge’ye ayırdı…

Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ Ticari Genel Müdürü Dieter Wohlfarth ile Teknik Genel Müdür Marc Weller ile Vali Münir Karaloğlu ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın da hazır bulunduğu tören, Alman disiplini içinde gerçekleşti.

Young’ın konuşması da özetle şöyle gelişti; “Bosch Grubu olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde üretim yapıyoruz ancak Bursa en önemli merkezimiz durumunda. Geçen yıl (2013) ihracatımız 1 milyar Euro’yu geçti. Türkiye’ye olan ilgimiz devam ediyor ve edecek. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 1’ini tek başımıza gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki 3 Ar-Ge merkezimizle dünya çapındaki gelişmelere öncülük ediyoruz. ABD’den Japonya’ya kadar 13 ülkeye Ar-Ge ihraç eden Bosch Türkiye 3 yıl içinde Ar-Ge’ye 70 milyon Euro ayırdı ve harcadı. 330 Ar-Ge elemanıyla geçen yıl 75 patent başvurumuz var. Bursa başta olmak üzere çalışmalarımız devam edecek.” Bakan Işık’ın bu sırada tebessüm etmesi dikkatlerden kaçmadı…

Demek ki inovasyonsuz başarı mümkün değil… Patent almadan “benim” diyebilmek mümkün değil… Türk gibi başlayıp Alman gibi devam ettiğimiz işlerde başarı gelecektir. İşçisi, işvereni ve beyaz sayfa açanlarıyla bu ülke üretim üssü olmaya aday 3-5 ülkeden biri…

Kıymayalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir