Dünya’da gündemi bu kadar hızlı değişen başka bir ülke var mıdır? Bilmiyorum. Temel tartışma cumhurbaşkanlığı adayları… Irak, Suriye, PKK, Abdullah Öcalan, Diyarbakır’da bayrak indirilmesi, Balyoz davası sanıklarının dışarıdaki açıklamaları ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının sürekli öldüren-bombalayan görüntüleri… Günlük hayatımızda negatif etki bırakan onlarca haber, fotoğraf ve yorum…

Bugün sizlerle Bursa’yı yakından ilgilendiren, köylümüzü, çiftçimizi ve hepimizi yakın gelecekte yakacak bir konuyla baş başa bırakmak istiyorum.

ZEYTİN VE ZEYTİNLİKLER…

Soframızın vazgeçilmezleri arasında olan ‘Gemlik Tipi Zeytin’in anavatanı Bursa, yeni bir yasa tasarısıyla zeytinliklerini kaybedecek. Ülke zenginliklerinin pazarlanmasında sınır tanımayan etkili ve yetkili kişiler “Maden Yasası Değişikliği Tasarısı”nı Meclis Genel Kurulu’na indirmeyi başardılar. Özellikle zeytinlik alanların da “maden sahası” olmasını öngören tasarı yasalaştığı taktirde ülkedeki tüm zeytinlik arazilerde “taş ocakları”, “kum ocakları” ve “çakıl” üretimi de dahil olmak üzere “maden arama, çıkartma ve üretme izni” verilecek.

Garip olan bu arazilerin büyük çoğunluğu deniz kenarlarında veya denizi gören yüksek olmayan tepelerde yer alıyor. Başka bir anlatımla rantı yüksek yerler…

Aynı yasada daha önce yapılan değişiklikle, mermer, taş, kum-çakıl ve mıcır üretimi bile madencilik sayılarak “yeraltı zenginlikleri” için tanınan ayrıcalıklara kavuşturulmuştu!

Yasanın gerekçesine göz atmak gerekiyor. Acemice yazılmış… Bakın ne diyor; “Zeytinlik alanların ekonomiye kazandırılması…” Sanki “zeytin, ekonomiye katkı sağlamıyormuş da maden açılırsa dolar yağmaya başlayacakmış” gibi…

İnanan varsa beri gelsin.

Bu arada tasarıya göre arazilerle ilgili karar mekanizması da değişiyor. Doğrudan Başbakanlığa bağlanıyor. Başbakanlık müsteşarı başkanlığında toplanacak olan kurul, “ruhsat talep eden kişi ya da şirketlerle” toplantı düzenleyecek ve arazi ile ilgili kararı verecek. Bu kurul ayrıca ormanlık araziler, tarım alanları ya da SİT alanlarında maden aramak isteyenlere de göz kulak olacak. Gerekli girişimlerin takibini kurul yapacak.

Yasa Tasarısının adını bir kez yazalım; “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı…” Madenlerle hiç bağı yokmuş gibi değil mi???

Gizlemişler!

Bakın neler olacak? Tasarıya göre 25 dönümden küçük yerler artık zeytin sahası olmayacak. Zeytinliklere 3 bin metreden yakın alanlar da koruma alanı olmaktan çıkarılıyor. (Böylece zeytinlikler her türlü müdahaleye açık hale getiriliyor.)

Madencilik, tarımsal sera, petrol ve doğalgaz aranması, savunmaya yönelik yatırımlar, yol yapımı ve doğal afetler sonrası yerleşim gibi nedenlerle zeytinlikler elden çıkarılabilecek. İl genelinde kurulacak tesislere vali başkanlığında toplanacak bürokratlardan oluşacak “Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu” karar verecek.

Bence bu iş sadece rant yaratır ve Bursa dahil Kuzey Ege ve Güney Marmara büyük darbe yer!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir