Bursa’nın vekillerini sıkıştırın
Torba yasa tasarısıyla ortaya çıkan ‘mali af’ beklentisi, sanırım vergi dairelerindeki tahsilat oranını düşürmüştür. Zaten yaz tatili de geldi. Kilit noktalardaki çalışanlar dışında diğer elemanları toptan tatile çıkarmak en iyisi… 1 ay sonra, dinlenmiş, köyünde, doğduğu yerde, deniz kenarında ya da gönlünce bir yerde tatil yapmış çalışanlardan verim almak daha doğru geliyor bana.
Yine de siz daha iyi bilirsiniz!
Torbada duran tasarıyı bir kez daha özetleyelim. Hükümet, bugüne kadar sigorta primlerini ödeyememiş işçi ve esnafa ödeyemediği tutarlar için ‘yeni yapılandırma’ getirecek. Ana borca uygulanan faiz ve gecikme zamları silinecek. Ödeme takviminde TEFE/TÜFE ile hesaplanacak borçlar için aylara bağlı katsayılar geçerli olacak. Bu yolla SGK yaklaşık 90 milyar TL prim borcunu tahsil etmeye çalışacak.
Şu an için 4/a yani SSK kapsamında sigortalıların SGK’ya toplam borcu 37 milyar lira. Esnafın yani 4/b kapsamında olanların birikmiş borcu da 30 milyar TL’ye yükselmiş durumda. Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testine hiç girmeyip böylece borçlu duruma düşenlerin ödeyecekleri toplam tutar ise 8.5 milyar lira. Gelir testi yaptırdığı halde ödeme yapamayanların borçları da 3.5 milyar lirayı aşmış bulunuyor. Emekli olduğu halde tekrar çalışmaya başlayan ancak Sosyal Güvenlik Destek Primini ödemeyenlerin birikmiş borcu da 2 milyar TL. İşte tüm rakamlar toplandığında yaklaşık 85-90 milyar liralık sadece prim yapılandırmasından bahsetmek gerekiyor.
2011 yılında yürürlüğe giren yapılandırmada hedeflenen rakam 30 milyar lira civarındaydı ve sadece 16.5 milyar lirası tahsil edilebilmişti… Yeni yapılandırma ile 2014 Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primleri, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primleri için yeniden hesaplama yapılacak. SGK alacakları için uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamından vazgeçilecek. SGK tarafından kesilen idari para cezalarını kapsayan bir yapılandırma da gelecek. Buna göre; 30 Mayıs 2014 tarihine kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50’si TEFE/TÜFE oranları esas alınarak ödenmesi halinde cezanın kalan yüzde 50’sinden vazgeçilecek. Yapılandırmayla SGK’ya olan borçlar en fazla 18 eşit taksitte ödenecek. Taksitler 6, 9, 12 ya da 18 taksit olacak. Ödemeler 2 ayda 1 kez yapılacak. Bu durum 36 aylık bir süreye de işaret ediyor. Halkın rahatlatılmasını ve tahsilatı artırmayı hedefleyen yasa tasarısının Meclis gündemine gelmesine çok az bir zaman kaldığına göre; yerelden Ankara’ya taşınacak önerilerin milletvekillerine aktarılması gerekiyor.
BTSO, BUSİAD, BESOB, MÜSİAD, GESİAD, BUGİAD gibi ekonominin dinamiklerini barındıran kurum, kuruluş ve derneklerin hemen harekete geçmesi şart. Meclis’te yasa lehine ya da aleyhine değişiklik önergesi verilmesi sağlanmalı. Yereldeki sıkıntıların artık Ankara’ya taşınma zamanı.
Ramazan ayı, Cumhurbaşkanlığı seçimi, Suriye, Irak, Kıbrıs gibi oyalayıcı konulara yenilmeden, gerçek ordunun ve askerlerin şirketler ile çalışanları olduğunu unutmadan, büyük Türkiye idealinden vazgeçmeden istemeyi bilmeliyiz. Sanayinin başkenti Bursa büyürse Türkiye büyür sözüne katılıyorum. Bursa mutlaka sürükleyici rolünü devam ettirmeli. Katma değeri yüksek ürünler için adil vergi düzeni… Adil çalışma ortamı… adil insanlar…
Özetle; atılacak adımlarda Bursa’nın imzası olmalı…