Aralarında Bursa milletvekilleri Önder Matlı ve Hüseyin Şahin’in de bulunduğu bir grup milletvekilinin imzaları ile TBMM Başkanlığına sunulan yasa taslağının ayrıntıları netleşmeye başladı. Türkiye tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi olma özelliğini taşıyan yasa tasarısıyla 100 milyar liralık vergi, prim, idari para cezaları yeniden ele alınacak. Faiz borçlarının silinmesi de öngörülüyor. Vergi, askerlik para cezası, öğrenci kredisi, trafik, köprü ve otoyol para cezalarına da 18 aya kadar taksit olanağı geliyor.

Üst komisyonda 17 Haziran 2014 (bugün) görüşülmeye başlanacak olan ve 15 maddeden oluşan yasa teklifinde ödeme kolaylığı sağlanacak kamu alacakları şöyle sıralanıyor;

1-Vergi Usul Yasası kapsamına giren beyana dayanan vergilerden 30 Nisan 2014’ten önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları,

2-30 Nisan 2014’ten önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme cezaları, gecikme zamları,

3-30 Nisan 2014’ten önce yapılan tespitlere ilişkin vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları,

4-Askerlik Yasası, Karayolu Taşıma Yasası, Nüfus Hizmetleri Yasası, Karayolları Genel Müdürlüğü Teşkilat Görevleri Hakkında Yasa gereğince verilen idari para cezaları.

Yasanın yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara ait faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacaklar yeniden yapılandırılacak. Bu kapsamda ödenecek faiz ve cezalar dikkate alınmaksızın borcun ortaya çıkmasından af yasasının yayımlandığı tarihe kadar olan süre için TEFE/TÜFE değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplama yapılacak. Bu tutarların ‘yasada belirtilen süre ve şekilde ödenmesi’ halinde asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları ile bunlara bağlı zamların tamamından vazgeçilecek.

Daha da önemlisi; bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezaları ile iştirak, teşvik ve yardım fiilleri nedeniyle kesilmiş olan vergi cezalarının yüzde 50’nin yer aldığı tutarlara da gecikme zammı yerine TEFE/TÜFE değişim oranı uygulanacak.

BAŞVURU SÜRELERİ

Borçların yeniden yapılandırılması için yasa yayım tarihinden itibaren 2 ay içinde başvuru yapılması gerekiyor. Borçlar, 2 ayda 1 olmak üzere 18 taksit ve 36 ayda ödenebilecek. Bu kapsamda, 6 taksit için yüzde 1,05; 9 taksit için yüzde 1,07; 12 taksit için yüzde 1,10; 18 taksit için yüzde 1,15 katsayısı uygulanarak ödeme yapılacak. İlk taksit ödeme süresi içinde borcun tamamen ödenmesi halinde herhangi bir faiz uygulanmayacak. Borcunu yapılandıranlar taksitlerinden 2 veya daha fazlasını ödememeleri halinde haklarını kaybedecekler.

BAĞKURLULARA KOLAYLIK

2014 Nisan ayı itibarıyla ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi gibi borçlar da yasa kapsamında yeniden yapılandırılacak.

Bağkur ve SSK uyarınca tescilleri yapıldığı halde prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlar 4 ay içinde başvurmaları halinde durdurulan süre için ödeyecekleri primin hesaplatılmasını isteyebilecek. (Süre durdurulmamış gibi…)

DEĞİŞİKLİKLER DİKKAT ÇEKİCİ

Bu arada bugün üst komisyona gelecek yasa teklifinde bazı değişiklikler de yer alacak.

Buna göre;

DUL KADINLAR: Çok sayıda dul kadın babası ve ölen eşinden iki maaş üzerinden sosyal destek aldığı için 10-15 bin liralık cezayla karşı karşıya kalmıştı. Bunu ödeyemediği için evine haciz giden binlerce dul kadın da barıştan yararlanabilecek. Hacizler durdurulurken, gecikme zammı ve faizleri silinecek. Yapılandırmadan, boşandığı halde eski kocasıyla yaşamaya devam ederek usulsüz maaş alanlar da yararlanabilecek.

ESNAF RAHATLAYACAK: Oda ve borsa üyeleri, esnaf ve sanatkâr bağlı oldukları kuruma olan borçları yapılandırılacak.

SENDİKALARA DESTEK: Yüzde 3 işkolu barajı, ekonomik ve sosyal konsey üyesi işçi konfederasyonlarına, üye işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak. Böylece 40’ın üzerinde sendika kapanmaktan kurtulacak.

TAŞERONA TOPLU SÖZLEŞME: Alt işveren işçilerinin örgütlenmesi halinde, işçi sendikası ile kamu işveren sendikası arasında toplu sözleşme yapılabilecek.

YURTDIŞINDAKİ FİRMALAR: Türk firmalarının yurtdışına götürdüğü işçilerin sayısının artırılması için, işçilere ödenen prim üst sınırı asgari ücretin 6.5 katından 3 katına inecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir