Dünya inanç tarihinde müstesna bir yeri olan İznik, yaz-kış yararlanmanın mümkün olduğu Uludağ, denizi ve oksijeniyle ünlü Mudanya… Termal sularıyla da sağlık üssü bir kent, Bursa

Daha söylenecek, anlatılacak pek çok artısı olan bir coğrafi alandayız. Mutlu yaşayan vatandaşlarız hepimiz. Hemen her tür meyve ve sebze de cabası hani… Kirazın, şeftalinin, narın, ayvanın, elmanın, çileğin, eriğin en iyisi, en irisi… Siyah incirin en tatlısı Bursa’da… Fasulyeden patatese kadar onlarca sebzeye de yılın her günü ulaşmak mümkün…

Daha durun bitmedi…

Örneğin Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi de Bursa’da. Tekstil, makine ve iplikte dünya çapında ünlüyüz.

Türkiye’de bir ilk olan Durmazların ürettiği hafif raylı sistem vagonlarını sakın unutmayın.

Sütaş’ı, Penguen’i, Kafkas’ı, Bizden’i, Erbak-Uludağ’ı, Erikli’yi, Aroma’yı, İnegöl Köfte’yi, İskender Kebabı, Gemlik Zeytini’ni, Özdilek Havlu’yu nasıl marka yaptığımızı aklınızdan çıkarmayın. Hepsine coğrafi işaret koyduk. Hepsine patent aldık. Markalaştık…

Buraya kadar sorun yok. Tüm bunları yaparken çok yorulduk, çok alınteri döktük. Ancak bunlar artık eski dönemlerin işleri, rutine bağlayarak devam edilebilir…

Oysa dünya ‘kirli sanayi’den vazgeçti

Çevreye zarar veren fabrikalarını kendilerine göre daha doğuya taşıyan batılı ülkeler, halklarına müreffeh bir yaşam tarzı aşıladılar… Daha temiz, daha katma değeri yüksek teknolojik yatırımlara yöneldiler…

Bursa, batıdan aldığı makinelerle (çoğu 10-30 yaşında) dünyaya üretim yaparken bazı fedakarlıklar da bulundu. Çevreyi görmedi, insanı merkeze almadı, eğitim yapısını geleceğe odaklamadı… Tekstil mühendisi, orman mühendisi, iktisatçı, doktor, veteriner yetiştirdi ancak bilgisayar mühendisi, genetik mühendisi, bilişim ve yazılım mühendisini unuttu… Sistem böylece 50 yıl kadar devam etti…

Şimdi Bursa’nın önünde seçenekler var… Bunların başında turizm geliyor. Yazılım geliyor, otomotiv geliyor, tarıma dayalı sanayi geliyor…

Dün, oldukça verimli bir toplantıya katıldım. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Kırcı Otel’de düzenlediği toplantıda; kentin geleceğine olan güvenini ve stratejik yatırımları masaya yatırdı.

Erdemir, Türkiye’nin dünyaca tanınan 3-4 ili olduğunu söyledi… Bunlardan biri de İznik (Nicea)… İsa peygamberin 2000’inci doğum yıldönümünü ıskalayan kent Bursa… Hristiyanlar için kutsal olan ve havarilerin resimlerinin işlendiği ikonaların yapılmasına karar verilen yer İznik… Ama hemen hemen hiç turist gelmeyen yer de İznik…

Erdemir’e göre Bursa, İznik’le birlikte ele alınmalı ve İznik öne çıkarılmalı.

Kesinlikle…

Guggenheim Müzesi’nin Bilbao’ya 15 milyon turist gelmesini sağladığını kaydeden Erdemir, Bursa’da dünyaya sunulacak çok sayıda tarihi eser olduğunu, doğru stratejilerle doğru hedeflerin yakalanabileceğini söylerken oldukça rahattı. Küresel bir kent olmanın, halkın refah seviyesini artıracağından bahseden Erdemir, bakın neler söyledi; “Mudanya Mütarekesi’nin bu yıl 92’nci yıldönümü. 1 Eylül Dünya Barış Günü ile mütarekenin imza tarihi olan 11 Ekime kadar sürecek olan BARIŞ FESTİVALİ’ düzenlenecek. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın da büyük gayretleriyle Fransa, İtalya, İngiltere ve Yunanistan’dan konuklarımız gelecek. Mudanya artık bu festivalle de anılmaya başlasın istiyoruz. Mudanya Mütarekesi’ni imzalayan devlet büyüklerinin çocukları ve torunlarının katılımını arzu ediyoruz.”

Muhalefet Milletvekili Aykan Erdemir’i düşünceleri, çabası ve güzel Türkçesi için tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

5 yıl ara vermek zorunda kaldığım mesleğimin ilk basın toplantısından mutlu ayrıldım. Bursa’da halen atılması gereken adımlar var.

Sorunların çözümü ise iktidar partisi kurmaylarının alacağı kararlara bağlı.

Hemen ARAMA KONFERANSI düzenlenmeli…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir