Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yaptığı sınavlarda başarılı olan her genç, Globus Akademik Dil Okulu’nda alacağı Almanca eğitiminin ardından soluğu Almanya’da alabilecek. Bu sistemde 3 yılda “üniversite mezunu” olmak işten bile değil. Bu arada, öğrencilerin bütün başvuru ve yerleştirme işlemleri Globus tarafından gerçekleştiriliyor. A1 düzeyinde Almanca sertifikası ise olmazsa olmazlar arasında… Globus Akademik Dil Okulu’nun kurucusu, Bochum Üniversitesi Gazetecilik ile Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Zülfikar Yüksel, Türk öğrencilere büyük kolaylıklar sağlayacak sistem için uzun soluklu bir çaba harcadıklarını dile getirdi. “Değişik üniversitelerle görüşmeler sonunda uzlaşı sağladık. Türkiye’de 12 yıl sonunda lise bitiren ve ÖSYM sonuç belgesinde 4 yıllık bir okul kazandığı belli olan her öğrenciyi Almanya’da bir üniversiteye yerleştirmemiz mümkün. Gerekli olan Almanca kursu, resmi tercüme işleri, uluslararası geçerliliği olan sertifikanın sağlanması ve üniversiteye yerleştirme işlemlerini yapıyoruz. Türkiye’de yerleştiği üniversitenin iyi ya da vasat olmasına bakılmaksızın 4 yıllık bir bölüm kazanan her genç, Almanya’nın en iyi üniversitelerinin ilgili bölümüne kayıt yaptırabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken, Alman üniversitelerinin dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında olması. Burada mühendislikleri kazanan Türk gençleri, Almanya’da yine aynı bölümü ya da bir başka mühendislik dalını seçebiliyor. Bu büyük bir avantaj” diye konuşan Yüksel, başvurular için 2 ayrı tarih olduğunu hatırlattı. Buna göre; Almanya’daki üniversitelere iki ayrı başvuru tarihi var. 15 Ocak ve 15 Haziran… İlk müracaatlar 15 Ocak 2015 için olacak. Öğrenci bu tarihe kadar Almanca kurslara devam edecek. A1 sertifikasını alacak… Yaklaşık 1 yıl Almanca eğitiminin ardından öğrenci 3 yılda üniversiteyi bitirebilecek…
Türkiye’den avantajlı olması ise öğrencinin çalışma hakkının olması. Almanya’da yıllık okul harcı 100-500 Euro arasında. Konaklama ve yemek gideri ise aylık 600-650 Euro.
Alman üniversitelerinin verdiği diplomalar dünyanın hemen her ülkesinde ve dolayısıyla YÖK tarafından da tanınıyor. Büyük avantajlardan biri de bu.
Alman devleri, Siemens, Bosch, Lufthansa, Porsche, BMW, Volkswagen, Mercedes, Opel, Bauhaus gibi şirketlerde iş sahibi olmak ise biraz da size kalmış. Başarılı ve derece yapan herkese kapı açan Almanlar, büyük bir olasılıkla Türk gençlerini işe alacaklardır. Almanya’da yasal olarak çalışmaya başladığınızda 5 yılın sonunda süresiz oturma izni almak da mümkün.
İstanbul’da bir devlet üniversitesinde okumakla, Almanya’daki bir üniversitede okumak aynı fiyat. Hatta Almanya daha da avantajlı diyebiliriz. Çünkü Almanya’da öğrencinin çalışma hakkı oluyor. Alman üniversitelerinin verdiği diplomaları YÖK ve bütün dünya ülkeleri tanıyor. Bu arada dil öğrenimi de dahil tüm işlemler sadece bin 500 Euro… Kaçırmayın derim. Yolunuz ve bahtınız açık olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir